пътеводител в храната

Допреди трийсетина години правилата на здравословното хранене бяха сравнително прости. Представляваха горе-долу следното:

  • Не соли много.
  • Не прекалявай със захарта, защото разваля зъбите и води до диабет.
  • Не яж пържено, защото ще те боли корем.
  • Избери супа или готвено, вместо суха храна. Не на сандвичите.
  • Бели краставиците, защото „са пръскани“. Яж много плодове и компоти.

Днес обаче храната е различна, а светът е разделен между „лудите, на които баба им само био е яла“ и „лудите да ядат полуфабрикати“. Тази статия е специално за новите родители и новите баби, които тепърва навлизат в необятния свят на днешните храни. Защо съществува скъпото био и какво значи качествена храна днес – ето това ще опитам да обясня възможно най-кратко и ясно.

пътеводител в храните

Преди да се роди дъщеря ми, двамата с баща ѝ не водехме особено здравословен живот. Даже никак, да си призная. Покрай нейното захранване и хранене изминахме дълъг път, бавно се ориентирахме в клопките на съвременните храни. Сигурна съм, че все-още не знам всичко, за съжаление.

Ще започна с обобщението, че храните се делят на основни хранителни продукти (плодове, зеленчуци, зърнени, сурово месо) и продукти, които са произведени от тези основни продукти (например кайма, хляб, пюрета, колбаси, сосове, сладки и др.). Във всички продукти може да има вредни вещества. Дори в солта се добавя антислепващ агент.

ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ, ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

пътеводител в храните

Има биологично производство, домашно производство и индустриално производство на растителни храни.

БИО означава, че храните са отгледани от семена, които не са ГМО (значи генно модифицирани) в почва, която поне няколко години не е обработвана с химични торове, а само с контролирано количество позволени торове. Тези храни са получили сертификат, че са био, който е скъпо удоволствие и също увеличава цената им.

ДОМАШНИ означава, че някой отглежда растителните храни в домашни условия. За съжаление, никой не доказва, че тези храни са чисти от вредни вещества. Всичко е въпрос на осъзнатост. Често чувам за баби, които ръсят Раундъп, за да „не расте тревата“. Но пък има и много малки производители, които споделят снимки, често показват градините си и вярват в добрата храна. Моят съвет е да вземате домашни растителни храни само от проверени градини.

ИНДУСТРИАЛНИ означава, че се произвеждат в огромни количества. Торят се с химични торове, съдържат пестициди (химични вещества за борба с вредителите). Могат да съдържат опасни и забранени добавки, като например ДДТ – забранен в България и ЕС, но тайно се внася от Турция, където се използва в земеделието. Има подозрения, че ДДТ предизвиква рак при хората. Ето как, купувайки си уж здравословни храни, можем всъщност да си купим отрова.

В моето семейство отглеждаме част от зеленчуците, които консумираме и консервираме за зимата. Други купуваме от малки производители с надеждата да са чисти от отрови. От супермаркет купуваме български или достъпни био плодове и зеленчуци. На близкия пазар взимаме от познати вече продавачи, на които разчитаме за съвет.

пътеводител в храните

МЕСО, МЛЯКО, ЯЙЦА

Относно животновъдството, то се дели на:

ИНДУСТРИАЛНО, където храната на животните съдържа антибиотици и други химични вещества, а самите животни прекарват и завършват живота си по наистина немилостив начин. Това означава, че месото, млякото или яйцата им съдържат антибиотици, хормони и други химии, които после попадат в организмите на хората, които ги консумират. Хормонът на страха, който се отделя при този начин на отглеждане, също не подобрява качеството на храна, отгледана по този начин.

За съжаление, индустриално отглежданите меса имат още минуси. Те се инжектират с течност, която да увеличи обема им, да ги предпазва от изсъхване и да подобри вида им. Опаковат се в тарелки с потопени в още химикали подложки, за да запазят трайността на продукта. Често меса с изтичащ срок на годност се продават мариновани. Дълбоко замразени меса се размразяват и продават, когато даден резерв трябва да бъде подменен. Индустриалното месо е съблазнително евтино, но консумацията му крие рискове.

ДОМАШНО е месо, отглеждано в домашни условия, не много като количество, но повече, отколкото може да консумира производителя. Кокошките често щъкат на двора, прасето весело е грухтяло в кочинката си. Понякога домашно означава страхотно, друг път не чак толкова. Зависи с какво е хранено животното. Рядко има стопани, които не купуват готови смески, но все-пак домашно отгледаното месо, особено такова от свободно пасли животни, има съвсем различен вкус. То не е инжектирано с течности и когато го сложите в тиган, не пуска една чаша вода в допълнение. Има малки ферми, които отглеждат свободно пасящи животни. Месото и яйцата им са по-скъпи, но който е опитвал веднъж, трудно ще се върне към индустриално отгледаното месо.

При млякото е същото – купено от човек, който отглежда животни или от млекомат, млякото се различава коренно от бутилираното по магазините. То се разваля след три дни в хладилника, то има хубав каймак и след подквасване става на истинско кисело мляко.

Нашето семейство купува месо, яйца и сурово мляко от малки производители, със свободно пасящи животни. Или, ако закъсаме – яйца от свободни кокошки от магазина. Също и пъдпъдъчи яйца.

КОЛБАСИ И ДРУГИ ПРЕРАБОТЕНИ МЕСА

пътеводител в храните

ИНДУСТРИАЛНИ колбаси означава, че след индустриалното отглеждане идва и индустриалната преработка. В тази индустрия няма отпадък. Всяка част от тялото на животните се преработва в нещо и се продава. За да е вкусно и с апетитен вид, се добавят всякакви желиращи агенти, бои, овкусители и вещества, които да направят консистенцията каквато е нужна. Проблемът е, че всички тези химични вещества влияят на човешкия организъм, който ги е погълнал и особено на децата. Не стига това, но се добавят овкусители като натриевия глутамат, който предизвиква желание да се похапва още и още. В един момент ядете все повече и повече, и храната без такива добавки не ви е вкусна вече.

Хубавото е, че се появяват цехове, които изработват качествени колбаси. Те имат малки партиди, а на опаковките е отбелязано какво съдържа изделието. Моето семейство купува от време на време колбаси от малки ферми, които зареждат малки магазинчета. Следим съдържанието и проверяваме информацията за въпросната ферма.

ДОМАШНИ колбаси означава, че някой е ги направил в домашни условия. За съжаление не можем да сме сигурни какво месо е ползвано за тях – дали е домашно отгледано месо или купено от голям цех. Ако купувате от ферма, тогава е по-вероятно колбасите да са със собствено месо и да са качествени. Но, купувайки от непознати хора в мрежата, е възможно да бъдете измамени или просто да си купите салам от индустриално месо плюс всякакви химични добавки, защото човекът, който ги прави, няма нищо против тях. Уви, много хора, които произвеждат домашни храни, изобщо не са наясно с вредните добавки и си ги ползват.

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

ягодов сладолед рецепта

У дома винаги имаме едно наум към готови млечни продукти. ИНДУСТРИАЛНИТЕ марки заливат супермаркетите, но дали в тези продукти има мляко и колко има е труден въпрос. За добавките и овкусителите вече писах – знаете какво е да си купите заквасена сметана и тя да стане на течност, когато опитате да я разбъркате с още нещо, например орехи и плодове. Тоест, това е нещо желирано, то не е сметана. Или кашкавалът да се окаже „имитиращ продукт“, направен от олио.

Но вече се появяват малки ферми, които продават вкусни, чисти кашкавали и сирена, хубаво кисело мляко, истинско масло, а не с маргарин или мас в него. Ние имаме любими малки ферми, които зареждат малки магазинчета. Продукцията трябва да е малко, за да е качествена. Бъдете подозрителни към стоки, които заливат пазара.

ДОМАШНИ млечни продукти се намират, особено край манастири и по селцата. Има хора, които продават, но не са много. Домашните млечни продукти могат да бъдат направени от всеки от нас при добро желание – дори в големите градове се намира сурово мляко.

У дома си заквасваме кисело мляко, защото така ни излиза по-евтино. А и предпочитаме глинени съдове, вместо стъклени бурканчета – по-вкусно е.

ХЛЯБ, БРАШНО И ПЕЧИВА

пътеводител в храните

ИНДУСТРИАЛНОТО производство на хляб предлага един продукт, който е далеч от добрия стар хляб, но повечето от нас така са привикнали да го консумират, че дори не го осъзнават. Набухвателите са толкова агресивни, че подуват не само хлебните изделия, а и коремите. В голяма част от брашната се добавят ензими – те допълнително издуват хлебните изделия.

Ако искате наистина хубав хляб, той не бива да съдържа мая за закваска. Да, ако замесите едно бяло брашно с ензими плюс мая, ще получите пухкава питка. Но тя няма да бъде полезна за организма ви, няма да ви даде друго, освен удоволствие и калории.

Внимавайте с индустриално приготвените хлебни изделия. Те съдържат толкова много химия, че не носят ползи, освен засищането на глада и удоволствието да се яде.

Добрият хляб започва от брашното. То трябва да е чисто от ензими, по възможност да бъде смляно на каменна мелница, за да не бъдат избити от температурата полезните вещества в зърното. Още по-полезното брашно не е бяло, а пълнозърнесто. После идва набухвателят – най-добре да е с естествена закваска, защото тя е полезна за храносмилателната система. Добрият хляб е скъп. Той втасва дълго и не се намира навсякъде. Ако близо до дома ви има малка пекарна, където правят квасен хляб и други хлебни изделия с истински продукти, то вие сте късметлии. За съжаление най-често се ползва маргарин и други хидрогенирани мазнини, имитиращи продукти вместо сирене и кашкавал, изкуствени овкусители, подсладители, кремове на прах, изкуствени оцветители и други вредни добавки.

ЗАНАЯТЧИЙСКИ хляб или ДОМАШЕН хляб и всякакви печива са двата варианта да хапвате качествена храна. Подбирайте внимателно и брашното, и останалите съставки, когато готвите.

ТОРТИ И СЛАДКИ

пътеводител в храните

ИНДУСТРИАЛНО произведените сладости в болшинството си съдържат редица вещества като глазиращ агент, сгъстител, оцветител и други. Те са химични вещества, някои от които не се смятат за вредни, но за други се знае, че действат неблагоприятно – причиняват пристъпи на астма, уртикарии, тумори, дерматит, хиперактивност, нарушено храносмилане… Няма да продължавам. Ето статия с повече подробности:

https://www.kukuriak.com/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Помислете, преди да поръчате една от онези красиви торти с глазура и фигурки от захарно тесто. Купувайте само от кулинари, които работят с естествени съставки. Готовото захарно тесто съдържа хидрогенирани мазнини (маргарин) и опасни оцветители.

МАСЛО И ОЛИО

Има растителни и животински мазнини. Например краве масло, мас, шарлан, зехтин, кокосово масло, маргарин… От всички тях, маргаринът е особено вреден. Той е хидрогенирана мазнина – тост растителна мазнина, нагрята до висока температура, за да бъде сгъстена. Причинява запушване на артерии, покачване на теглото, ракови образувания, инсулинова резистентност и се съдържа в безброй кремове, бонбони, вафли и други фалшиви радости.

Нехидрогенираните (не са сгъстявани и са в естествен вид) са пречистени или натурални. Например слънчогледовото олио, а и не само то, е рафинирано най-често с химични вещества. Виждала съм само една марка рафинирано без химия. Любопитно е как рафинираното олио е два пъти по-евтино от нерафинираното – шарлана? Маслото може да бъде фино и пречистено (ГХИ), но може да е смесено с какво ли не от недобросъвестни производители. Същото важи за зехтина. Ето защо ви съветвам да подхождате внимателно към производителите, да не се предоверявате и да се питате как някои масла не гранясват. Всичко, което не се разваля, не е качествено.

пътеводител в храните

Четете етикетите, макар често те да не са приятно четиво.

У дома постепенно се научихме да ползваме фермерски продукти, да си печем сами хляба и сладкишите, защото тези неща са доста скъпи в хубавите пекарни. Да консумираме много по-рядко от преди месо – около един път в седмицата. Да избягваме да купуваме колбаси. Да пазаруваме био или домашни плодове и зеленчуци, да произвеждаме сами част от тях, да берем диви плодове.

Преходът към по-полезен начин на хранене е бавен и доброволен. Не става насила, става само с убеденост. С вкуса на квасения хляб трябва да се привикне. С постните ястия също.

пътеводител в храните

Всички казваме – заети сме, нямаме време да готвим, обаче ние сме това, което ядем. Ние създаваме хранителните навици на децата си. Храната показва отношението ни към самите нас. Колко сме си важни и на колко оценяваме здравето си.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

захранване