палачинки рецепта

Домашните палачинки за мен са олицетворение на уют. Може би защото когато бях малка никой не ми правеше палачинки – все залепваха на тигана, когато майка ми опитваше да изпече. Слушах истории как моята прабаба правела катми на сач и ги бленувах.

Откакто имам свой дом, често пека палачинки. Отначало ги правех в тефлонов тиган, после постепенно заменихме всички съдове вкъщи с по-здравословни и отново трябваше да се учим да печем палачинки – този път на тиган без незалепващо покритие. Научих се и изнамерих рецептата за палачинки, която не ме подвежда никога.

Тази рецепта е видоизменена от рецепта за палачинкова торта. Палачинките стават тънки и фини.

ПРОДУКТИ:

300 мл или 1 и половина чаени чаши вода

200 мл или 1 чаена чаша прясно мляко

180 гр или 1 и ¼ чаени чаши бяло брашно

50 гр или 3 супени лъжици какао, ако искате какаови палачинки. Иначе заменете с брашно или нишесте

¼ чаена лъжичка сол

1 супена лъжица захар

2 яйца (3, ако са дребни)

шарлан или друго течно олио за намазване на тигана

Написала съм пропорциите и в грамове, и в чаши и лъжици, защото на мен с вторите ми е по-удобно.

палачинки рецепта

ПРИГОТВЯНЕ:

В удобна за вас купа или мензура смесете млякото, водата, солта и захарта. Разбъркайте добре, за да няма бучки. Ако желаете, добавете ванилия или друг аромат. Аз правя палачинките без аромати, защото могат да се хапват и със солени плънки.

Ако искате какаови палачинки, които стават божествени, но също не са много-много за хапване с кашкавал или сирене, тогава добавете споменатото какао. Ако искате обикновени палачинки, които и по-лесно се виждат кога са се запекли, заменете трите лъжици какао с брашно или нишесте.

Накрая добавете двете яйца. Ако яйцата са много дребни, сложете три броя. Установих от опит, че ако сложите яйцата преди брашното, то почти винаги става на буци и трудно се изглажда. Затова винаги добавям яйцата последни.

Другата особеност на палачинките, за да не залепват, е да няма много захар в тестото. Млякото също загаря лесно, затова водата е повече.

Тестото се получава рядко, по-рядко от боза. Така трябва да е. През годините, когато палачинките ми залепваха за тигана, все сгъстявах тестото, но всъщност проблемът е другаде: прекалено много захар, повечко мляко, недобре загрят тиган, неподходяща мазнина за намазване.

ПЕЧЕНЕ НА ПАЛАЧИНКИТЕ

Ако ползвате тиган с незалепващо покритие, просто намажете леко дъното на загретия тиган и печете.

Ако като мен ползвате стоманен или чугунен тиган, тогава ето още малко напътствия. Засега само аз пека палачинки вкъщи, защото съм най-спокойната у дома:) Скоро ще изпробваме един чугунен тиган, направен специално за палачинки, но засега домакинствам с тигана от снимките. Той е тежък и не е особено удобен за такива неща.

палачинки рецепта

ЗА ДА НЕ ЗАЛЕПВАТ ПАЛАЧИНКИТЕ В СТОМАНЕН/ЧУГУНЕН ТИГАН:

  • Тиганът без незалепващо покритие трябва да е измит идеално – тоест дъното му да е излъскано до огледало. Винаги изтърквам с тел тигана, преди да пека палачинки, за да не се ядосвам после. Това не значи, че преди това тиганът не е бил добре измит, просто трябва да бъде из-лъс-кан. Моите тигани се лъскат само преди печене на палачинки:)
  • Тиганът трябва да се загрее много добре, преди да се добави мазнината. Той трябва да излъчва горещина и чак тогава да бъде намазан. В противен случай маслото ще започне да пуши, щом стои пет минути на котлона, без да има какво да се пържи в него.
  • За тиган без незалепващо покритие ползвам само растителни мазнини – шарлан най-вече. Не ползвам краве масло, защото то съдържа някакъв процент вода, а и прегаря бързо. Ако нямам шарлан, ползвам зехтин. Палачинките не попиват аромата на олиото, защото миризмата първа се изпарява от горещината.
  • Намазвам дъното и страните на горещия тиган с четка, потопена в мазнината. Вдигам го от котлона и изливам малко от тестото в него, като го накланям, за да се разпредели тестото бързо и равномерно по цялото дъно. Оставям на котлона да се пече.
  • Чакам краищата на палачинката да покафенеят и с дървена шпатула внимателно отлепям краищата ѝ от дъното. Подпъхвам шпатулата под палачинката и я обръщам. Пека на трета от девет степени – девет на моя котлон е като огньовете на Ада, повече от седем не съм ползвала. Степента на печене не трябва да е много слаба, но определено не е и силна.
  • Ако не съм сигурна докъде се е изпекла палачинката от втората страна, повдигам я леко с шпатулата и проверявам. Зависи и от дебелината – колко тесто сте сипали. Пече се към 3-5 минути от всяка страна, ако котлонът ви е подобен на моя.
  • Преди следващата палачинка намазвате отново с мазнина. Тя попива в палачинката, без да я прави мазна.

Не се сърдете, че така подробно обяснявам приготвянето на палачинки в стоманен тиган. Може би на някой моите наблюдения и малки открития ще му спестят залепнало тесто и нерви в почивната сутрин.

палачинки рецепта
Три палачинки, останали от сутрешната закуска:)

От показаното количество излизат около 15 палачинки. Тричленно семейство закусваме чудесно с тях. Ако сте повече хора, предвидете това.

Надявам се тази чудесна, а и простичка рецепта за палачинки да направи сутрините ви вкъщи още по-хубави!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

бисквитена торта рецепта