кисело мляко рецепта

Домашното кисело мляко започнахме да правим много след хляба и доста се чудихме и маехме, докато се решим. Затова записвам рецептата тук – за да се убедят повече хора, че е изключително лесно и не отнема нито чак толкова време, нито сили. Това е рецепта за краве кисело мляко.

Отдавна не купувам масовите марки млека. Те, колкото и да са „подправени“ с овкусители, пак не са ни вкусни. Бяхме си намерили няколко малки стопанства, които правят истинско кисело мляко. Там вече грижата ни беше растящата купчина стъклен амбалаж и цената. Ние ядем доста кисело мляко.

Дълго време разпитвахме приятели, които си подквасват мляко. Прясно така или иначе си взимахме от млекомат или от стопанство, не беше проблем. Накрая подарих на мъжа ми един термометър за храна и се решихме да се пробваме.

Ето как правим млякото ние, или по-точно мъжът ми – Явор. Аз само помагам, а той е майсторът вкъщи.

Ако сте претенции като моя милост, проверете дали млякото, което купувате, няма мирис на животно. Ако има и това ви притеснява, намерете мляко, което ви допада като аромат.

кисело мляко рецепта

Суровото мляко се сварява на умерена температура, без похлупак. Ползвайте достатъчно голяма тенджера и сложете отгоре ѝ една голяма лъжица напреки, та ако млякото кипне, докато сте се разсеяли, да не излезе извън тенджерата.

След като млякото заври, намалете котлона на слаба степен (ние от 9 възможни ползваме втора) и оставете двайсетина минути да поври – ако млякото е „тънко“. Това го правим, за да намалее водата и да е по-богато млякото после. Но, има млека, които нямат нужда от изваряване, защото са достатъчно гъсти.

кисело мляко рецепта

След като мине изваряването, оставяме млякото да изстива. Вкъщи сме доста заети, ето защо слагаме термометъра и така ни е по-лесно да следим наближава ли заветния миг на подквасването. Повечето хора проверяват температурата с топване на пръст, но ние с Явор ако почнем, ще си измием ръцете накрая от проверки:)

Температурата на кравето мляко за подквасване трябва да е между 43 и 47 градуса по Целзий. Овчето мляко се подквасва на друга температура, не сме го правили. За кисело мляко смес просто сложете овче кисело мляко, в краве прясно на температура 43 и 47 градуса.

Нашият термометър е за капучино, не за кисело мляко, но пак върши чудесна работа.

След като сме дочакали нужната топлина, на всеки литър прясно мляко слагаме по три-четири супени, препълнени лъжици хубаво кисело мляко.

кисело мляко рецепта

Хубаво кисело мляко означава мляко от малко стопанство, домашно кисело мляко с живи, булгарикус бацилчета. Не става с мляко от супермаркета. Ще намерите хубаво кисело мляко например там, откъдето ще си вземете суровото мляко. Или в магазинчета с фермерски продукти.

Разбъркваме прясното мляко с киселото, ние ползваме тел за целта. (Някои хора добавят по половин чаена лъжичка сол и една захар на няколко литра мляко). После го сипваме в глинени гърненца. Ще стане и в обикновени буркани, обаче глината прави половината от киселото мляко, повярвайте ми.

кисело мляко рецепта

Глината е жива и млякото е живо, създадени са един за друг.

Завиваме похлупените глинени гърненца в два ката вълнени кърпи. Аз съм си изрязала такива кърпи от дебел, вълнен плат и си ги ползвам за всякакво втасване. Може да ползвате стар пуловер, одеялце, хавлии. Така завито млякото в гърнета/буркани престоява пет-шест часа.

кисело мляко рецепта

Ако го оставите под пет часа, няма да се сгъсти достатъчно. Ако е повече, ще стане по-кисело.

След като петте часа минат, отвиваме и пъхаме в хладилника.

Ако надзърнете в неохладените гърненца, ще откриете, че млякото все-още не е съвсем гъсто. То ще се сгъсти чак като се охлади, след още няколко часа.

кисело мляко рецепта

И готово! Имате вкусно и полезно, българско кисело мляко.

Общо-взето, подквасването на мляко е бързо, повечето е просто чакане. Не отнема време, дори за заети хора като нас. Няма загуби – колкото изварено прясно мляко сложите, толкова кисело излиза. А никъде няма да намерите кисело мляко в глинено гърне:)

Да ви е сладко!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

хляб с квас как се прави