Къщички от картон

Тази Коледа направихме много украси и опаковки в стил „меденка“ – в цвят на естествен картон и изрисувани с бял маркер. Ние правихме основно къщички, но всъщност формата може да е най-различна: птици, сърчица, елхички.

КАКЪВ МАРКЕР ДА ПОЛЗВАТЕ

Направих няколко проби с различни пишещи средства. С бял водоразтворим пастел става, но той пише доста дебело и се размазва лесно, дори и след време.

С темперни, акрилни или гваш бои се получава добре, особено ако ползвате тънка четка. Но, трябва да чакате, докато боята изсъхне.

С акрилен маркер се получава най-лесно. Той съхне веднага, но не забравяйте, че не се трие и може без да искате да надраскате масата. Ние така си надраскахме едно бюрце. Затова постелете нещо.

Къщички от картон

КАК ДА ГИ ИЗРИСУВАТЕ

Разгледайте къщичките, които сме майсторили. Има няколко основни правила, които ще направят крайния резултат по-добър:

  • очертайте с контур цялата къщичка
  • нарисувайте керемиди
  • част от фасадата оцветете с различна текстура: точки, чертички, снежинки
  • добавете украса на прозорците
  • колкото повече детайли има, толкова по-добре

ЗА ИЗРЯЗВАНЕТО

Къщичките от картон изрежете вие, може да ползвате макетен нож за целта. Тези от амбалажна хартия оставете за детските ръчици. Просто дайте форма (предварително изрязана от картон), която детето да прекопира и после да изреже само, ако е над четири годинки.

Къщички от картон

ВИДОВЕ „МЕДЕНКИ“

Къщички за прозорец

За такива къщички най-добре стои картонът, който няма отпечатано от нито една страна. Тоест, да не е от опаковка, защото се виждат и двете страни на къщичката. Изрисувайте къщичките от двете страни на картона.

Все-пак, и картон от опаковки става – ако живеете на по-висок етаж и едната страна на къщичките няма да е толкова видима. Тогава обърнете лицевата страна към стаята и изрисувайте само нея. Ние си направихме цяло село.

Къщички от картон

Къщички – шити опаковки

Ще ви е нужна шевна машина и може да се опаковат само по-плоски подаръци или бонбонки. Получават с много красиви опаковки, само от амбалажна хартия.

Изрежете къщичка с нужната големина, зашийте всички краища, освен един. Изрисувайте къщичката. Пъхнете подаръка. Зашийте и последната страна.

Ще ви е нужна шевна машина и може да се опаковат само по-плоски подаръци или бонбонки. Получават с много красиви опаковки, само от амбалажна хартия.

Къщички от картон

Къщички – хартиени торбички

Също много красиви за опаковки. Нужни са само торбички от амбалажна хартия и маркер. Ние изрисувахме торбичките от едната страна. Оставихме достатъчно място за затваряне горе, даже си отбелязахме как ще се прегъне покрива. Покривът може да е и плосък, това е лично решение. След като изрисуваме торбичката, я затваряме или с тиксо, или с панделка като пробиваме дупчици в „тавана“ на къщичката.

Къщички от картон

Къщички – картички

Дали ще са от прегънат или единичен лист, вие решавате. Чудесни картички, които всяко дете може да направи самичко или с малко помощ.

Къщички от картон

Видях къщички-меденки с добавени цветове – червено и зелено – което също стои много сладко.

С Елора направихме, както всеки път, по еднакъв брой къщички. По една на ден, като тя доста се съпротивляваше на моите изисквания за изрисуване. Наложи се да я помоля да сложи контур на къщичките, които правеше тя. Не настоявах особено, защото все-пак украсата трябва да е приятно занимание, без препирни. Може би, ако децата са повече, ще се стараят повече. Но Елора влиза във възрастта, когато си има собствени виждания и си ги отстоява.

Къщички от картон

Къщичките „меденки“ са чудесни за Коледа, но през февруари все-още стоят на прозореца ни. Мисля си, че и като опаковки за мартенички ще са прекрасни. А защо не и като украса за Баба Марта, с добавен червен цвят?

Рисувайки ги, децата упражняват графомоториката, прецизността, търпението, умението да изрязват, да творят, да следват инструкции и да наподобяват. Какво по-хубаво от това:)

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

украса от рециклирана хартия