гъсенички от прежда

Наближава Баба Марта и търсех разни занимания, свързани с прежда. Така направихме тези гъсенички. Разбира се, те биха могли да се направят и в други цветове. Елора много ги хареса, макар че за пореден път си имаше леко инатливо, собствено мнение и почти не сложи червено на нейната гъсеничка.

МАТЕРИАЛИ

гъсенички от прежда

Нужни са ви дървени пръчици (може и клончета, защо не), прежда, лепило за хартия, очички (ако нямате, просто нарисувайте)

ИЗРАБОТВАНЕ

Нарязваме преждата на парченца. Както виждате, нашата прежда е малко по-дълга от пръчиците. В тази дължина е удобна за нанизване.

Покажете на децата как да сгънат многократно преждата и да отрежат накрая, за да стане по-бързо рязането. Иначе им става досадно и се налага да помагате повече.

После нанизваме кончетата, както е показано на снимката:

гъсенички от прежда
  • сгъвате конеца на две
  • слагате по средата му пръчицата
  • подпъхвате двата края през пръчицата в „ухото“ от прежда горе
  • издърпвате двата края

От време на време мацвайте малко лепило на пръчицата, за да се закрепя по-лесно преждата.

Едно конче обърнете нагоре – то ще играе ролята на антенки.

гъсенички от прежда

Накрая подрежете краищата на нанизаните конци, подобно на многобройни крачета. Залепете очичките от двете стани. Нарисувайте устичка.

Получава се гъсеничка или стоножчица. Тя става за подаръче от дете на дете за Баба Марта, за любими роднини или просто за игра.

гъсенички от прежда

У дома винаги изработваме творбите си заедно – една гъсеничка Елора и една аз. Така хем показвам, хем правя компания, хем мъничко се състезаваме.

Весела Баба Марта ви желая!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

мартеница гривна направи сам
творби от прежда за деца