какво е пролет урок

Специално за Първа пролет подготвих един малък урок-театър за дъщеря ми. Тя много харесва, когато учим с кукли и особено се забавлява, ако участва „невъзпитаното мече“. Докато оцветявах листовете, по които щеше да се движи урока, ми хрумна да го запишем.

Ето, че този малък видеоурок за пролетта е качен в Ютюб канала на Пълнощастие, както и в плейлистата Домашно училище.

Урокът поставя въпросите:

Какво е пролет?

Къде има пролет?

Кога е пролет?

Какво се случва през пролетта?

Защо има пролет?

Според мен, когато си отговори на тези въпроси, всяко дете ще може по-добре да си обясни пролетта. Ако желаете и вие да си направите този урок или малко театрално представление за пролетта, можете да свалите листовете за него. Те не са оцветени, тъкмо детето ви може да участва в приготвянето. Във файла съм добавила и КАРТА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПОЯСИ НА СВЕТА, както и версия за оцветяване.

Онова, което не присъства във видеоурока е свързано с датата 21 март. Можете да го разкажете на детето си:

Преди петстотин години папа Григорий решил да „закове“ пролетното равноденствие на една дата, 21 март. Затова той въвел сегашния календар, който всички на Земята до днес ползваме. Обаче равноденствието не може да бъде „заковано“. Още на следващата година то се случило ден по-късно, на 22 март. Равноденствието се пада на различна дата почти всяка година – 20, 21 или 22 март.

Ето го и нашият театрален урок за пролетта. Честита Първа пролет!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

видеоуроци за деца