малки книжки за илюстриране четене с разбиране

Правила съм тези малки книжки преди доста време и даже си мислех, че съм ги споделила тук. Обаче се оказа, че така си стоят – прибрани в една папка. Това са три „книжки“, които имат по едно изречение на страница. Целта е детето да прочете изречението и да нарисува картинка по него. Също така ми се е искало и да научи нещо ново, затова книжките за пуловера и за пеперудката съдържат и факти. Много са подходящи за развиване на четенето с разбиране.

Книжката за крушата беше първата, която направих. За съжаление съм изхвърлила най-старите илюстрирани книжки, пазя една отпреди година, когато Елора беше на седем. Според мен тези книжки могат да се предлагат на децата няколко години подред. Когато са вече втори – трети клас, те просто ще упражнят рисунката по заглавие и пак ще им бъде полезно.

малки книжки за илюстриране четене с разбиране

Оттук може да свалите трите книжки:

малки книжки за илюстриране четене с разбиране

Те са от по два листа, формат А4, които после трябва да разрежете по ширина, да сгънете и да зашиете по средата. За по-бързо, аз ги зашивам с шевна машина, но и две бодчета на ръка ще свършат работа. Нарочно не съм направила страниците да се отпечатват двустранно – понякога дори фулмастерите пускат повече и се виждат и на задната стана на листа. Когато книжката бъде илюстрирана, бихте могли да залепите гърбовете на белите страници една към друга.

малки книжки за илюстриране четене с разбиране

Ако идеята ви допада, можете да си направите и свои книжки – от разрязан и сгънат лист А4 и собствена историйка. Като прототипа на книжката за крушата, който случайно съм запазила:) Според мен така могат да се предават уроци и знания – например за празниците, за природните бедствия, за правилата на улицата, за различните видове сгради. Аз определено ще направя за моята домашна ученичка, също и книжки на английски, за да упражним наученото.

Желая весело рисуване!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

работни листове по четене и броене