ХАРТИЕНИ КОКОШКИ ЗА ВЕЛИКДЕН

Наближи ли Великден, започвам да се дразня на всички зайчета, които взаимстваме от западното празнуване. Обаче Великденският заек няма нищо общо с нашия Великден. Кокошките имат общо дотолкова, че яйцата все-пак идват от тях. Според народната ни вяра яйцата за Великден са се взимали от полозите на кокошките на Велики четвъртък (или от седмицата преди това, ако нямате много кокошки), боядисвали са се червени и са се пазели цял месец. От тези яйца се е раздавало на всеки гост, изобщо на всеки, който прекрачвал прага на къщата чак до края на май месец.

Знаете, че народната вяра утвърждава червения цвят като защитен и зимен, а белият е цвета на плодородието и лятото. Затова имаме мартенички в началото на затоплянето, затова и белите яйца – началото на живота – се вапцват червени: за да се пази онова, което предстои да се роди.

Стига лирически отклонения, сега за тези много лесни и простички за изработка кокошчици. Почти всички материали ги имаме в домовете си или могат да се заменят. Например, вместо апликиране може да рисуваме по листа и да си оцветим с фулмастер гребена и клюна на кокошката. Щипките може да останат небоядисани, може да се оцветят и с водни боички. Ако нямате по-твърда хартия от скицник, сложете 2 листа А4 един в друг, за да не се огъва кокошката.

ХАРТИЕНИ КОКОШКИ ЗА ВЕЛИКДЕН

НУЖНИ СА ВИ:

  • бял лист от скицник (аз ползвах един лист на две кокошки)
  • червена хартия за клюн, гребен и онази висулка под клюна:)
  • черна хартия за криле и очи – те са по 2 броя
  • стик лепило
  • две щипки
  • акрилна или водна боя

ИЗРАБОТВАНЕ:

Винаги майсторя заедно с дъщеря ми, тоест, правим две кокошки. Никой не обича да се труди сам, нали:)

ХАРТИЕНИ КОКОШКИ ЗА ВЕЛИКДЕН

Първо боядисваме щипките, за да съхнат, докато майсторим. Аз ползвам акрилна боя, но става много добре и с водна, така че дори я препоръчвам като избор. С акрилна боя щипките може да залепнат и ще трябва с натиск да ги разтворите.

Както споменах, разделям белия лист на две, за два броя кокошки. После прегъваме така по диагонал, че да се получи квадрат или два триъгълника. На децата им е трудно, тук показваме бавно и помагаме. Изрязваме излишната част от белия лист, за да ни остане прегънат по диагонала квадрат.

Изрязваме си гребен, клюн и онова, висящото от червения цвят. От черната хартия режем две крила и две очи. Ако на детето му е трудно, ние, големите изрязваме първи и го даваме като шаблон, детето да си го очертае, преди да реже. Препоръчвам, освен ако детето не държи да прави всичко самостоятелно.

ХАРТИЕНИ КОКОШКИ ЗА ВЕЛИКДЕН

Рязваме около три пръста по сгъвката от единия ъгъл на квадрата. Там залепяме червените части, така че да стърчат от вътрешната страна, между двата триъгълника. После залепяме и черните части.

Защипваме щипките, изправяме кокошките на крака и сме готови!

Много лесни, много сладички кокошчици, подходящи за изработка и за по-мънички деца, и за големи майки даже.

ХАРТИЕНИ КОКОШКИ ЗА ВЕЛИКДЕН

Светли празници!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

кутии за Великден