“Кокозайо и Хамстерът на мрака“ – още щом чухме заглавието, искахме да го гледаме. Двете имена в него обещават вълнуващи персонажи, приключение и сблъсъци с мрака. Кокозайо като име трайно се загнезди в ума ми и накрая оправда и моите, и очакванията на дъщеря ми.

ЗА КАКВО СЕ РАЗКАЗВА:

Както всички анимации напоследък, “Кокозайо и Хамстерът на мрака“ освен забавен, е и ненатрапчиво поучителен. Темата е най-вече за различията. Поставя се въпросът дали да се стремим да приличаме на другите. Дали отличителните ни черти, колкото и странни да са, са ограничение или предимство. Важни въпроси, които си задаваме не само, докато растем.

Сладкото кокошко-зайче, осиновено като бебче от самия крал, е единствено по рода си на своя остров. То расте и търси на кого да прилича, като кого да бъде.

ЗА КАКВА ВЪЗРАСТ Е ПОДХОДЯЩ:

Липсват наистина страшни моменти, дори отрицателните герои са очарователни. За мен “Кокозайо и Хамстерът на мрака“ е подходящ за всяко дете, което може да задържи вниманието си на пълнометражен филм. Може би от над четири годинки, без ограничение нагоре във възрастта. Ние, родителите, определено се забавлявахме. Хубав, семеен филм.

КОКОЗАЙО И ХАМСТЕРЪТ НА МРАКА

Всеки път се възползвам от заложените в анимациите въпроси, за да ги разискваме после. Този път с дъщеря ми ще говорим за:

  • Нейните отличителни черти. И външни, и на характера.
  • Отличителните черти на близки и приятели.
  • Лесно ли е да си различен?
  • Ще научим значението на още няколко нови думички, които сме чули във филма. Например „семантика“. Също и „мазохист“:)
  • Дали злодеите трябва да изглеждат грозни?

Чудесно е, че една анимация, създадена в Европа, е на нивото на най-добрите американски студия. Последната дума, защото ми стана любимо да я повтарям, е КОКОЗАЙО.

Евел Инара

Изображенията за предоставени от Forum Film Bulgaria

ВИЖТЕ СЪЩО:

хубави детски филми