Чудили ли сте се как се ражда майчината любов? Дали, ако човек има три деца, и трите ще са му еднакво мили? Ако едното, например, е хулиган, а другото е добряк, ще бъде ли едното по-любимо за майката и бащата? Дали тяхната любов зависи от крехкото здраве, от красотата, от пола на бебето?

Аз съм се чудела.

Доскоро възприемах като съвсем разумна възможност едно дете да може да умножава любовта и одобрението на родителите си чрез своята доброта или чрез постиженията си. Приемах по-строгото отношение към по-голямото дете в някои семейства, едва ли не като правило. Но понякога виждах същото към по-малкото дете и представите ми се сблъскваха с нови въпроси:

Защо към едното си дете може да се държим по-добре, отколкото към другото? Как се ражда майчината и бащината любов? Тя зависи ли например от някакви излъгани надежди, от трудностите в живота? Възможно ли е, ако си много, много добър, да бъдеш обичан повече?

Бях от онези хлапета, които смятат, че би трябвало към децата в едно семейство да се отнасят по един и същи начин. Всичко да им се дава поравно – и прегръдки, и строгост, и подаръци. Също така смятах, че добрите жестове и успехите са валутата, с която се купува привързаност от мама и татко.

После аз самата станах майка и започнах да разбирам малко по-добре другите майки.

Започнах да осъзнавам, че онова по-горе не са правила, били са просто детски заблуди. Че, колкото и да е послушен човек, няма да бъде обичан повече.

Но не разбирах защо.

Търсех обяснения в личностните черти, в трудностите, в съдбите, дори в случайността. Докато един ден, съвсем случайно не прочетох нещо съвсем кратичко за връзката между звездната карта на всеки човек и неговата майка.

Някога, като ученичка живо се интересувах от астрология, нумерология и други подобни науки. Даже имах три рафта книги с по-лека литература по този въпрос. Е, не можех да правя хороскопи, но знаех доста. Затова, когато прочетох, че четвърти дом в звездната карта съответства на семейството, в което се раждаш и най-вече на майката, се разрових отново.

Имах чувството, че съм напипала следа.

Отдавна вкъщи ги няма онези три рафта с книги, но не беше трудно да намеря повече информация. Тогава най-сетне голяма част от размишленията ми за отношенията между родители и деца получиха отговор. Съвсем логичен отговор.

Отношението на майката към детето се определя и от звездите.

Спомних си дори как се бях променила аз, щом се роди дъщеря ми. Например, по време на бременността си изобщо не ми беше хрумнало, че трябва да се подготвя за отглеждането на чаканото от мен бебе. Четях всичко за бременността, знаех подробно развитието на бебето по седмици, бях купила всичко необходимо, бях подготвила стаята, обаче нямах представа как се сменя пелена, как се храни или как спи новороденото.

Буквално през петте дни в болницата прерових Нета за всичко, свързано с ежедневието на едно бебе и след това продължих да се ровя. Ровя се и до днес. От почти пълен безхаберник и обърнат към собствените си преживявания човек, за един миг станах нечия майка.

Ще кажете, че това се случва с всяка майка и ще бъдете прави.

В мига, в който детето ни се роди, и ние, майките, се раждаме в четвъртия дом на неговата звездна карта. В зависимост кой от дванайсетте зодиакални знаци е там, се сътворява нашето бъдещо отношение към това дете. Дали ще бъдем прекалено грижовни или направо нехайни, дали ще му дадем всичко, което имаме или ще го оставим да избира само пътя си, не зависи от нас. Оказва се, че е написано в звездите.

Тогава осъзнах още неща:

  • Родителите просто не могат да се отнасят еднакво към всичките си деца. Напротив, по-вероятно е да се държат различно с всяко от децата си. И това е напълно нормално.
  • Но, все-пак си имаме собствена воля, съдбата не е всичко. Онова са предпоставки, обаче ако знаем за тях, можем да поправим пораженията.
  • Майчината обич и грижа не са по заслуги. Видът и силата им са заложени в момента на раждането ни.

Харесва ми да мисля, че само един дом от всичките дванайсет създава заплаха да изпитаме големите трудности в отношенията между родител и дете – ако Козирог е в нашия четвърти дом. Разбира се, възможностите се определят от цялата звездна карта, не само от едно съзвездие в нея. Тази статия е за разликите в отношението към децата ни, а не за астрология.

Има хора, които няма да възприемат сериозно това – например, защото не вярват в звездни карти. Но, ако търсите своите отговори, погледнете и там. Дори беглата и обща информация в статиите от Нета може да ви насочи.

Как се определя четвъртия дом? Най-лесно е с помощта на астролог. Може и сам, чрез безплатните приложения в Нета. Ако знаете асцендента си – той се определя по часа, датата и мястото на раждане, и е във вашия първи дом – броите последователно зодиите, докато стигнете четвърти дом. Например: асцендент Везни, Скорпион във втори дом, Стрелец в трети дом, Козирог в четвърти дом.

Аз прочетох за това значение на четвъртия дом в една публикация на Rady and the Stars, с която се познаваме отдавна. Тя е професионалист. Не съм го разисквала по-подробно с нея, но споделям името ѝ, ако някой има нужда от съвет. Нейните думи ми бяха полезни. Дано моите са полезни на вас.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

пеене за бебета и деца