игри с череши и вишни

Черешовото време тази година мина, но оставям тук тазгодишните ни занимания. Някои от тях са за всички възрасти, други са за ученици в началните класове, но могат да се пригодят и за по-малки деца. Според мен това са весели и полезни занимания.

игри с череши и вишни

РИСУВАНЕ С ЧЕРЕШИ

Черешите боядисват. Вземете една черешка, четка за рисуване и лист. Вместо боя, ползвайте черешовия сок. Така детето ще разбере, че всички цветове първоначално са дошли от природата. Ще види и как се променя цветът на нарисуваните от него черешки – с времето ще покафевеят.

игри с череши и вишни

Това занимание може да се прави с всякакви цапащи плодове – вишни, малини, черници, къпини. Ако пък се изцапате, ето как да премахнете петното:

премахване на петна

ЧЕРЕШОВА ИГРА

Тази игра е написана, тоест може да се упражнява четене с нея. Но, ако детето е малко, може вие да му четете. Тогава ще упражните следване на указания. Също и броене, защото задачките са много логични и дори мъниците, ако умеят да броят, ще ги „решат“. Децата във втори клас биха могли да съставят уравнения.

Ако детето ви е във втори-трети клас, тази игра би могла да запълни половин час от ходенето на вилата. На дъщеря ми най-много ѝ хареса ролевата игра. Даже мяукаше и не внимаваше в нищо друго.

СВАЛЕТЕ ЛИСТА С ИГРАТА ТУК:

За играта ви трябват: черешово/вишнево дърво; купа; вода за миене на черешите; два малки буркана; захар; вода за компотите.

игри с череши и вишни

УМНОЖЕНИЕ

Е, умножението е за второкласниците и е осъществимо до умножение с 3, но пак е нещо. Ще покажете нагледно какво е умножение по нула – на нула места или на N места по нула череши. Ще умножавате по две с двойни черешки, а ако детето открие тройни, ще пробвате и с тях. Просто вземете чаши, в които да ги слагате и записвайте резултата. Бройте, не изпитвайте детето. Поиграйте с умножението.

ИГРИ С ЧЕРНИЦИ
Ето как се рисува и с черници:)

Весели черешови игри от нас!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО: