От дивите или конските кестени децата майсторят разни неща. Да си призная, аз не си падам особено по творби с кестени. Много им е твърда обвивката, не могат да се лепят, след време пък се спаружват и изобщо цялата идея ми изглежда насилена: Дай да ти пробия дупчици, ти ще пъхнеш там тези клечки и виж какъв си творец:)

Аз събирам конски кестени заедно с дъщеря ми, обаче от тях си приготвям чудесно измиващо средство за лице. Може да се ползват и за прах за пране. Вкъщи също така обират излишната влага, а по един-два кестена в джоба ми носят спокойствие. Поне така казват хората.

Ето как ползваме кестените вкъщи:

ИЗМИВАЩО СРЕДСТВО ЗА ЛИЦЕ И НЕЖЕН ПИЛИНГ

Едно време, когато бях тийнейджърка, се продаваха тоалетни трици от конски кестен. Тези трици бяха евтини, но напълно естествени и ме спасяваха от пъпки и мазна кожа, особено през лятото. Аз имам смесена кожа и в онези години на врящи хормони, си миех лицето по два-три пъти на ден с въпросните трици. Те не изсушаваха кожата, матираха я лекичко, също леко просветляваха тена. Просто една щипка трици се намокряше с малко вода и се разтриваше нежно по лицето.

Уви, днес тези трици вече ги няма, затова от няколко години си ги правя сама. Една малка кутийка от десетина кестена ми е достатъчна за повече от дванайсет месеца. С тези трици може да се мият и ръцете, ако сте сред природата. Може и да се къпете с тях. Лекички са и едно шишенце от хапчета, пълно с тях, влиза във всеки джоб.

  • Как се приготвят?

Обелете свежи кестени. Това става, като ги разчупите и после си помогнете за беленето с нож. Ако кестените са изсъхнали, чупенето и беленето става предизвикателство. Може да ги накиснете за известно време във вода, за да омекнат, но после веднага ги разчупете и обелете, защото ще мухлясат, ако ги оставите мокри.

измиващи средства от кестени

След като ги разчупите, ги смелете в блендер. Трябва да станат наистина ситни. Моят блендер не ги прави достатъчно ситни, докато са още мокри, но пък е важно да бъдат наситнени поне в известна степен, преди да станат твърди като камък. Затова ги смилам, оставям да изсъхнат и после смилам с ръчна мелничка за кафе.

Препоръчвам горещо тези тоалетни трици. Разкошни са! Толкова са нежни и полезни за кожата, а няма да ви струват нито стотинка.

ПРАХ ЗА ПРАНЕ

измиващи средства от кестени

Подобно на сапунените ядки, конският кестен съдържа сапонини и с него може да се пере. Достатъчно е да накиснете една шепа разчупени и обелени кестени в 300-400 мл. вода за 12 часа.

После прецеждате и добавяте водата в барабана на пералнята.

Обаче! Важно е да разбирате, че този вид пране не премахва петна. Това е щадящо изпиране, нежно и без химия. Също като при сапунените ядки, няма аромат, нито пяна. Затова, ако сте свикнали да свързвате чистото пране с миризма на прах за пране или омекотител, това няма да ви се стори чисто:)

измиващи средства от кестени

Преминаването към природни прахове и отказването от омекотител е психологически процес. Ако имате хубава пералня, ще установите, ще дрехи без петна се изпират чудесно и само с вода, без препарати.

Признавам си, не пера със сапунени ядки често. Просто ми е сложно да успея да ги разчупя навреме, преди да станат твърди. Бързам да си направя тоалетните трици, а за прането – ако остане време. Купувам си български, натурален прах за пране.

измиващи средства от кестени

Конски кестен се продава и натрошен, но с кората. Все-пак, бихте могли да опитате да го смелите с ръчна мелничка и да си направите тоалетни трици и по този начин. Или да перете с него, защо не?

Това са две мои любими рецепти с конски кестен, особено първата.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

имуностимуланти билки