отглеждаме мини елха от шишарка

Ако ви умиляват миниатюрните иглолистни дървенца, израснали върху шишарка, които се срещат в Мрежата, ето как да си отгледате. Според мен това е поучително занимание и за децата ни. Ако децата са няколко, ще могат да сравнят грешките и верните избори, които са направили, отглеждайки своята елхичка.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО

отглеждаме мини елха от шишарка

За да отгледате малка елхичка, както условно ще наричам растението, ви е необходима зряла (покафеняла) шишарка, която обаче има семена. Тоест, тя трябва да е паднала наскоро от дървото и когато я изтръскате, от нея да падат семенцата ѝ. Ако шишарката е стояла дълго на земята, горските животни отдавна са отмъкнали тези семенца.

Отделете семенцата и ги приберете. Изберете си шишарка, върху която ще ги отглеждате. Аз харесвам по-дребни шишарки, но всеки си има собствен вкус.

Ще са ви необходими също: пръскалка с вода, саксия, почва за нея и долната част на пластмасова бутилка или чаша, с които да захлупите саксията.

ЗАПОЧВАМЕ

отглеждаме мини елха от шишарка

Семенцата на иглолистните са твърди и трудно покълват. Необходима им е продължителна влага. След няколко неуспешни опита без да покривам саксията, сложих семенца в памук и ги затворих в торбичка. Така те покълнаха след десетина дни, обаче коренчетата се оплетоха в памука и при преместването върху шишарката загинаха.

При последния, вече успешен опит, сложих по две-три семенца върху шишарка, полузаровена в саксийка. Пръсках с вода всеки ден и държах саксията похлупена с прозрачна пластмасова чашка. Ако саксията е по-голяма – изрежете си туба от минерална вода. Така спасявам малкото си растения от набезите на котката. Важно е все-пак този похлупак да не прилепва твърде плътно и да не се прекалява с водата, защото саксията започва да мухлясва и растението умира. Ако включите и детето си в отглеждането, то може да научи доста. Аз днес започнах да отглеждам ново растение с Елора, която вече е третокласничка и учи точно такива факти по Човекът и природата.

отглеждаме мини елха от шишарка

Можете да си направите саксийка от ролка от тоалетна хартия, сгъната отдолу. После съдържанието на тази „саксийка“ с лекота може да бъде преместено в красив съд.

СЛЕД ПОКЪЛВАНЕ

отглеждаме мини елха от шишарка

Не всички семенца ще покълнат. Затова не слагайте само едно. Но пък не слагайте и повече от пет, защото понякога всички, до едно искат да пораснат, а няма място за десет елхички върху шишарката.

Пръскаме с вода и пазим почвата да не изсъхва твърде много. Постепенно стъбълцето става по-твърдо, подобно на борова игличка, а на връхчето му се показват още дребнички иглички. Аз вече си представях миниатюрната коледна украса за коледната ми „горичка“, когато дойде лятото.

отглеждаме мини елха от шишарка

Лятото у дома нагорещява всички стаи. По принцип в апартамента ни трудно се отглеждат растения (то и аз не съм голяма градинарка). Виреят само особено топлолюбивите, но дори те страдат през лятото. Така, колкото и да се старах, моите саксийки с елхички съхнеха. Поливах повече, тогава пък тръгна мухъл. Просто трябваше да ги изнеса на въздух, но аз нямам тераса и не действах навреме. Затова първият ми успешен опит за покълване накрая загина. Вече знам къде да внимавам, така че ще опитам отново.

ВАЖНО

отглеждаме мини елха от шишарка

Важно е да съберете семенца от иглолистно дърво, а в шишарката да няма семенца. Иначе може да покълнат наведнъж двайсет. Важна е постоянната, ала не прекомерна влага. Има градинари, които слагат семенцата в хладилник за ден-два и след това ги посаждат – за да излъжат семенцето, че зимата е минала и вече е пролет.

Желая ви прекрасни миниатюрни елхички, които да ви носят радост!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

ДА ОТГЛЕДАМЕ ГЛУХАРЧЕ