есенни листа с животински муцунки

Гледам, че така и не съм описала най-любимото ни есенно занимание от миналата година – оформяхме падналите листа като муцунки на мечета и други животинки.

Оказа се доста пестеливо откъм материали занимание.

Нужни са ви само:

  • окапали листа
  • ножичка
  • бяла боя бои в тубичка: гваш, темпер, акрилна
  • Черен перманентен или акрилен маркер
  • стик лепило, ако ще събирате две листенца за едно животинче – като показаните на долната снимка
есенни листа с животински муцунки

Листата издържат дълго след това – нашите бяха закачени с карфици на стената чак до Коледа, тоест около два месеца и не бяха се променили особено. Създаваха приятно, есенно настроение вкъщи.

СТЪПКА ПО СТЪПКА

За да си направите листа с изрисувани животинки, първо се разходете с детето, за да си съберете десетина есенни листа. Ако ви останат след това, можете да ги приберете в някоя книга, за да станат на хербарий. Така в лютата зима ще си имате листа за рисуване върху тях и за пускане от прозореца.

игри с листа

Ако е необходимо, с ножичка оформете ушички върху листата. Може би е добре първо родителят да изреже едно листо и да даде възможност на детето да направи подобно. Ако детето се затруднява, дайте му да прекопира вашето листо върху своето. Или с маркер очертайте къде да изреже.

ПОВЕЧЕ ЗА УМЕНИЯТА ПРИ ИЗРЯЗВАНЕ СЪМ НАПИСАЛА ТУК:

изрязване
есенни листа с животински муцунки

Извадете боичките и сипете малко на листче или в капачка. Първо се оцветява с боята и чак, когато изсъхне ползваме маркера. Това е с цел да не намажем без да искаме върха на маркера с боя. Вероятно е да престане да пише, а ние учим децата, че трябва да пазят вещите си.

Препоръчвам да гледате готовите модели – например от снимките, поне за първото листо. Възможно е детето да не желае да се придържа към моделите. Не настоявайте – умението да измисля е най-ценно. Препоръчвам вие /родителите/ да изработите листо по модел и да оставите детето да се изявява свободно, ако желае. Така то ще има възможност да сравни след това вашите листа със своите.

есенни листа с животински муцунки

Моята дъщеря обича да си измисля сама, а не да следва правила. Успявам да я убедя да направи и някое листенце като показаното с думите, че правим „майка и дете листенца“. Може и при вашето дете да проработи.

Според мен тези мечета, катерички, лисичета, птичета или котета са особено весели и характерно есенни. А аз много държа на ведрото отношение към есента. Тя е цветна, топла, пълна с листопади, килими от листа, вълшебни мъгли и ситен дъждец.

Ако търсите приятно, есенно занимание, направете си листа-животинки.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

есенни занимания на открито