червенушка от филц

Чудесно занимание за начало на шиенето – използва се тропосващ бод, възможно най-лесният. Тази червенушка стои красиво, закачена на елхата. Подходяща е и за подаръче от дете за някой близък човек, също за училищните базари.

Ако нямате филц, бихте могли да я направите от картон. Просто изрежете показаните части от шаблона и ги залепете.

Винаги изработваме по две неща с дъщеря ми – едно аз и едно тя. Така хем показвам по-удачно, хем детето не се чувства поучавано. Просто вършим нещо ЗАЕДНО.

червенушка от филц

НЕОБХОДИМИ СА:

  • филц или картон: черен, бял, червен, сив и мъничко оранжев /може оранжевото да се замени с червено/
  • бял, червен, сив и оранжев конец
  • игла за шиене на ръка, по-дебела за децата
  • две мъниста за очички
  • канап за закачане
  • остра ножичка

ИЗРАБОТКА:

Разпечатайте или прекопирайте частите на червенушката. Изрежете ги в написания цвят и брой. За децата може да е трудно да изрязват филца – не им се сърдете, а помагайте. Филцът не се реже лесно.

червенушка от филц

На снимката е показано телце с две черни части

Имаме едно черно телце, към което пришиваме от двете страни оранжевите клюнчета. Те може да се подрежат мъничко, по-големи са. За пришиване ползваме тропосващ бод – боцкаме от едната страна на филца, иглата излиза от другата и на малко разстояние промушваме иглата, за да се върне пак от първата страна. Покажете на детето как се прави възелче, после направете първия бод така, че възелчето да не се вижда.

Към черното телце се добавя черната опашка, която пак има пришити сиви парченца от двете ѝ страни. После от всяка страна се пришива бялата чат от телцето, след това червената част.

червенушка от филц

Накрая се пришиват и двете крилца – те отново имат сив филц, пришит върху белия.

Бихте могли да направите две черни телца вместо едно – тогава по-лесно ще скриете между тях шнура за закачане. Също бихте могли да разделите шиенето да двете части на червенушката между двама души. Това помага при по-нетърпеливи деца, или за привикване към отборна работа.

червенушка от филц

Зашиваме мънистата за оченца и червенушката е готова. Това е мъжка червенушка, среща се в България, където е застрашен вид. Гнезди в гористи местности, но през зимата се среща и в градовете. Заради красивата ѝ песен и външността ѝ, някога е била отглеждана и в клетка.

Това занимание може да бъде предложено на деца над пет годинки, според мен. Може да бъде предложено и на големи хора, които тепърва се учат да шият. Аз го приготвих за дъщеря ми, защото ѝ помагам да изработи малки подаръчета за близките ни, които да им подари на Бъдни вечер.

червенушка от филц

По Коледа се старая да отделям повече време за такива семейни занимания. Добре, че е Коледа и празниците изобщо, иначе си намирам извинения и отлагам доста идеи.

Весели празници ви желая!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

новогодишно отброяване с изненади