гномчета от глина

Прекрасни, дребни гномчета, които не са трудни за изработка, но отнемат няколко дни заради съхненето на глината. Проектът е подходящ за по-умели деца, може би в предучилищна или училище. Получават се красиви джудженца, които могат да послужат за подаръчета, за коледни базари в училище или просто за украса у дома.

НЕОБХОДИМИ СА:

  • бяла глина
  • шапчици от жълъди
  • акрилни бои – бяло, оранжево, червено, зелено, кафяво
  • лепило / аз ползват с горещ силикон/
  • черен перманентен или акрилен маркер

ИЗРАБОТВАНЕ

Съхранявам глината в буркан, след като я отворя. Отчупвам парченце и веднага прибирам в буркана. Така се запазва с месеци, да не кажа година.

гномчета от глина

Оформяме цилиндрични формички от глината, като гледаме да не се бавим много, защото ще се напука. Ако това стане, мокрим лекичко ръцете с вода. Първо овалваме на топче, след това разтъркваме леко настрани, докато стане продълговатичко. Слагаме на твърда повърхност и правим равен долния край, на който ще стъпва гномчето. Отгоре мерим шапчица от жълъд. Имайте предвид, че глината леко се свива и после шапките ще големеят. Изберете по-мънички, а не огромни.

гномчета от глина

Оставяме глинените фигурки да съхнат на стайна температура. По Коледа вкъщи това отне 3 – 4 дни. През лятото става доста по-бързо.

След като изсъхнат, е ред на боядисването. Първо очертаваме с молив рисунката си. После с тънка четка оцветяваме първо бялата брада. След това смесваме бяло и оранжево, и оцветяваме лицата. Накрая избираме цвят за телцата и довършваме всяко гномче. Последния цвят се добавя на няколко пъти и трябва да се внимава да не се изцапа брадата и лицето с него.

гномчета от глина

Когато боята изсъхне, залепваме калпачетата. Най-бързо става с пистолет с горещ силикон. Той е полезен за всяка майка. И накрая рисуваме очички, носле и уста.

Гномчетата придобиват пълната си прелест едва след като са напълно готови. Когато са повече от едно, различни по цвят и големина, изглеждат особено коледно, подредени на някоя лавица.

гномчета от глина

Изработката им се разтяга в около пет дни, предвидете го. Самата работа по тях е малко, затова и по-нетърпеливите дечица, а и по-заетите, ще се справят.

Весели празници!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

червенушка от филц