как да учим умножение

Като домашнообразоващ родител ще ви разкажа как най-лесно и приятно да научите с детето си таблицата за умножение. Това не значи да я научите за три дни или за седмица – попадала съм на такива реклами. Ще обясня как се осъзнава и разбира умножението от дете, което не се увлича от математика.

„Първото, което ви е нужно, е ВРЕМЕ“

Времето е необходимо, за да може това знание да узрее в детския ум. Тоест, детето може и да забрави част от таблицата, но то ще осъзнава нейните принципи и ще може да ги изведе самостоятелно. Ако детето ви държи изпити по математика като моето, започнете с изучаването на таблицата за умножение най-малко половин година преди изпитите. Ние се справихме без нерви и бързане за около девет месеца.

СПОДЕЛЯМ С ВАС СВОЯ ОПИТ КАТО РОДИТЕЛ И УЧИТЕЛ:

БРОЕНЕ ПРЕЗ ЧИСЛО

как да учим умножение

Дори детето да е по-малко, например още преди началото на втори клас, бихте могли да подготвяте ума му за умножение чрез броене през число. През две, през пет, през десет – с тях започваме. После са по-сложните – през три, четири, шест, седем, девет. Бихте могли да изрежете тези цифрови линии и да давате на детето да ги подрежда по големина на числото. Произведенията с различно число за написани с различен шрифт. Така отговорите в таблицата за умножение ще се запечатват неусетно в ума му.

SCRATCH GARDEN https://bit.ly/3ktY7i1

В този Ютюб канал на английски език има клипчета с броене, които също съм ползвала за целта. Ако детето ви учи английски, опитайте и тях.

ВИЗУАЛИЗИРАНЕ НА УМНОЖЕНИЕТО

Пристъпваме към същинското учене на таблицата за умножение. Както споменах, първо с числото две, после десет и пет, и чак след това останалите числа. Обяснете умножението на детето си: че две по три е 2+2+2. Вземете бобчета или други еднакви предмети и покажете поне веднъж що е то умножаване. Напишете няколко задачки и дайте на детето възможност да ги реши с бобчета, а не представяйки си.

как да учим умножение

„Нагледните упражнения поне веднъж в седмицата са особено полезни“

Тук слагам линк към НАШИЯТ ЮТЮБ КАНАЛ. Там ще откиете видеа, илюстриращи умножението. В тях са ползвани Монтесори математическите мъниста, както и цифри, онагледяващи единици и десетици. Бихте могли да ги пускате на детето си по няколко пъти на ден, като е добре то да повтаря от време на време.

МОНТЕСОРИ МЪНИСТА

Ако имате, ползвайте ги, горещо препоръчвам. Ако нямате, бихте могли да си изрежете от тетрадка на квадратчета: десет „единици“ с по едно квадратче, десет „двойки“ с по две квадратчета, десет „тройки“ с по три… И така до десет. Сложете ги в кутия и всеки път, когато детето ви се забърка, ги вадете и смятайте с тях.

БЕЗПЛАТНИ МАТЕРИАЛИ ЗА ВАС!

По-долу ще откриете „мъниста“ за принтиране в листовете, които съм предоставила като подарък за безплатно сваляне.

ИСТИНСКАТА ТАБЛИЦА ЗА УМНОЖЕНИЕТО

как да учим умножение

Всички сме виждали равенствата за умножение, написани за числото две, после за три, за четири и така нататък. Обаче онова не е таблица. Таблица е систематизиран чертеж с числа, който нагледно показва тяхната зависимост. Притежанието на подобна таблица е истински полезно и тя ще потрябва не само във втори клас.

Тези таблици присъстват още във възрожденските български учебници, в тях дори е описано как се съставят.

С такава таблица детето ще забележи доста закономерности, свързани с умножението. Ще се научи да борави с координатна система и да вижда нагледно свойствата на таблицата, ако му бъдат посочени.

монтесори таблица за умножение в рамка

Аз предлагам такива таблици в рамка, удобни за закачане и облягане на стена.

ЗАБАВНА ПРИКАЗКА

Възнамерявах да направя повече приказки, ала засега е само за умножаване по три. Все-пак е забавно представянето и някое дете би могло да го запомни по-лесно.

как да учим умножение

ИГРА ДОМИНО УМНОЖЕНИЕ

Детето вече би трябвало да е наясно с принципа на умножението. Сега трябва да го затвърждавате. Обаче няма да стане с „повтори десет пъти таблицата с осем“ или „отивай да учиш таблицата“. Както знаете, нежеланите знания най-лесно изхвърчат от ума. Ако детето ви обича математиката, сигурно самичко ще научи и таблицата. Обаче, ако не я обича чак толкова, препоръчвам да намерите приятни начини да я наизустите. Например с това чудесно домино умножение. То има три нива на сложност, както и самопроверка в цветовете между плочките. Потърсете го в книжарниците, има го и в нета, на издателство Асеневци е. ОБАЧЕ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ИГРАЕТЕ С ДЕТЕТО:)

Не съм получавала пари или облаги, за да рекламирам тази игра и съм я закупила със собствени средства.

как да учим умножение

Играйте с детето си, поне в началото. Децата не са студенти, за да учат сами, а една игра продължава десетина минути, ако не се бавите.

УМНОЖЕНИЕ С ДЕВЕТ

За умножението с девет има хитрина за изчисление с пръсти. Моята дъщеря я ползва. Децата в някакъв момент осъзнават, че от произведение, за което са сигурни, могат да достигнат до друго, което не знаят. Още едно видео от нашият Ютюб канал, в който има полезни, обучителни видеа.

Абонирайте се, за да не пропуснете нови видеа!

Направих карти, които да обърнат внимание на детето към факта, че примерно 9×5 е равно на 50-5. Те са още един от моите подаръци за вас.

Ползвайте „Картите за умножение с 9“ от време на време и всеки път посочвайте на детето си каква е връзката. Децата забравят, както вече казах.

За делението на девет има ХИТРИНИ:

Ако сборът на цифрите на някое число е 9, то може да се раздели на девет.

Ако едно число се дели на 9, то се дели и на 3.

как да учим умножение

ОНЛАЙН ИГРИ

Има безплатни апликации за упражняване на умножението, които можете да си изтеглите. Моята дъщеря с удоволствие учеше по този начин, може би защото по принцип ползването на устройства е ограничено вкъщи. На сайта wordwall.net също има качени множество кратки игри по темата, създадени от учители. Моята дъщеря искрено ги харесва.

УМНОЖЕНИЕ С НУЛА

За по-лесно запомняне, че „всяко число“ x0=0, предлагам ето тази снимка, която мернах във Фейсбук:

умножение с нула

КНИЖКИ ЗА УМНОЖЕНИЕТО:

Една чудесна книжка ни препоръчаха, когато дъщеря ми започваше да учи умножение. Тя е българска и съдържа стихчета с хитринки за умножението от 0 до 10. Книжката е полезна, но пак ще е нужно родител да разясни на детето или да му помогне самичко да си разясни какво точно се има предвид в стихчетата. Не става въпрос за наизустяване, а за разбиране. За смятане и логика. Възможно е детето да не възприеме нито една от идеите, но все-пак те са лесни и са различен начин на учене от традиционните учебници.

Втората наистина полезна книга за умножението е от поредицата „Жестоката математика“: „Аритметични трикове“, а за деление „Подлите дроби“. Четем ги като четвъртокласници, така че да знаете – това не са помагала само за трети клас. Полезно е тези книги да бъдат четени на глас от родител, особено на децата, които не обичат математика.

Запомнете: умножението е нужно и се учи и след втори клас:)

ИЗТЕГЛЕТЕ БЕЗПЛАТНО ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ

Ето го моят подарък за вас! Във файла присъстват картите за броене през число, както и тези за умножение с 9. Сложила съм и приказката с умножение по три, както и няколко полезни връзки за умножението.

Тази информация ще ви бъде от полза не само във втори клас, а и по-нагоре. Помагайте на децата си, независимо от формата, в която се обучават. Подкрепяйте ги. В наше време очакваме малки деца да учат самостоятелно сложни и нежалани от тях уроци. А нежеланото знание си отива бързо. Остават само уменията, придобити докато сме заучавали нещо.

Евел Инара

 • ГАРФИЛД: ФИЛМЪТ
  Кой не е чувал за дебелия, оранжев котарак? Може да не знаете нищо друго за него, но картинки сте виждали. Той е олицетворение на котешкото доволство. ЗА КАКВО… Read more: ГАРФИЛД: ФИЛМЪТ
 • ИЗМИСЛЕНИ ПРИЯТЕЛИ
  Нямахме търпение да гледаме „Измислени приятели“ и филмът оправда всичките ни очаквания. Той е красиво заснет и красиво разказан, приказно съчетава игрално кино и анимация. Главната героиня е… Read more: ИЗМИСЛЕНИ ПРИЯТЕЛИ
 • БОРОВ „МЕД“ РЕЦЕПТА
  Оказа се, че не съм публикувала рецептата ни за сладкото „боров мед“. Една приятелка наскоро ме пита за него, понеже чела, че може да се прави само от… Read more: БОРОВ „МЕД“ РЕЦЕПТА
 • КУНГ-ФУ ПАНДА 4
  „Кунг-фу панда 4“ е едно приятно продължение на историята за дебелата, добродушна панда, която е и воин-дракон. Четвъртият филм е също толкова красив, действен и забавен, както и… Read more: КУНГ-ФУ ПАНДА 4
 • БУХНАЛИ БУХТИ: РЕЦЕПТА
  Ето една хубава и лесна рецепта за бухти! Когато бях малка, в семейството ми нямаше умели готвачи, затова представата ми за бухти беше като за нещо пържено, мазно,… Read more: БУХНАЛИ БУХТИ: РЕЦЕПТА

ВИЖТЕ СЪЩО:

видеоуроци английски
кисело мляко рецепта
късметчета знания първи клас