боядисване на яйца с природни бои

Иде Великден и ще има хора, които ще поискат да си боядисат яйцата с природни бои. Тук ще разкажа моя няколкогодишен опит и малките ми открития. С природни бои не се действа като с обичайните. Под природни бои нямам предвид готови пакетчета, на които пише „натурална боя“, а зеленчуци, корени, обелки и подправки.

Първо – почти всичко зависи от яйцата.

Ако имате кафяви яйца, дори да са бледички – няма да стане. Трябват ви бели яйца. Или пъдпъдъчи. Аз ползвам пъдпъдъчи, защото са ми по-вкусни и не заемат целия хладилник. Варят се по-бързо и по-лесно се пренасят.

Приготвяме боите по-отрано.

Тоест, ако искаме синьо, си купуваме най-късно в началото на април червено зеле и го прибираме в хладилника. Това зеле се изчерпва, затова аз гледам в края на март да съм пъхнала поне половин зелка в хладилника. Да съм си купила и една глава червено цвекло, и червен лук. Ето какво съм ползвала за оцветяване:

Куркума на прах за жълто. Червено цвекло (и на прах също) за червено. Червено зеле за синьо. Спанак за зелено. Боровинков компот за розовеничкаво. Люспи от червен лук за кафяво-червено.

Варене на яйцата.

Варенето на яйцата не става предварително, а заедно с оцветителите, след което те остават да киснат вътре поне три часа. Варете на тих огън, за пъдпъдъчи яйца около три минути след завирането на водата, без капак. Аз варя в малка тенджерка (към 3 литра), после внимателно прехвърлям всичко в друг съд, защото не разполагам с 5 тенджери, които да бъдат заети няколко часа. Както се вижда на снимката, след варенето те са още белички.

боядисване на яйца с природни бои

Боядисването.

Ще ви трябва много от зеленчука или подправката, с която ще боядисвате. Буквално зеленчука покрива яйцата и сместа прилича на яхния. Нарязвам зелето и слагам вода колкото да покрие него и яйцата. В някои години съм замразявала зеле или съм го съхранявала сварено в буркан. Пак боядисваше. Та идеята е да сложите много оцветител – една глава настъргано цвекло или няколко супени лъжици с връх, ако е на прах, в половин литър вода. Четири-пет лъжици куркума към същото количество вода. Люспите на кило лук. Много нарязан спанак. Неразреден буркан компот от боровинки или други горски плодове.

Не добавяме оцет, нито сол. Слагаме само вода и варим внимателно. Тези „бои“ трудно се смесват. Слагала съм оцветени в жълто яйца в друга боя и почти всички стават сиви или кафяви. Слагала съм червени или сини яйца в сместа от куркума – тогава беше мааалко по-добре. Имаше намек за зелено, но в повечето случаи първият цвят пада и вторият се зацапва. Но, опитайте. Боядисването с природна боя е повече игра, отколкото точна наука. Забавлявайте се.

боядисване на яйца с природни бои

Цветовете стават бледи. Тези на снимката са ми от ярките:)

Не очаквайте наистина ярки цветове. Червеното често изобщо не прилича на червено:) След трите часа в изстиналия разтвор или след цяла нощ вътре, внимателно извадете яйцата и БЕЗ ДА ГИ БЪРШЕТЕ, ги оставете да изсъхнат. Избършете ли ги, боята ще падне.

Яйцата стават по-скоро пастелни. Аз много харесвам този им вид, все едно са събрани от гнезда на горски птици.

Прерових всичките си папки, ала не открих други снимки, освен тези тричките. Тези бои не изглеждат впечатляващо на снимка. Както вече казах, препоръчвам да ползвате пъдпъдъчи яйца.

Желая ви светли празници и нека всичките ви яйца се паднат бораци.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

игри с боя за яйца