Великденски яйца във фолио

Един наистина лесен начин за „оцветяване“ на великденските яйца открихме миналата година. Уви, при него остава боклук – фолиото, в което е увито яйцето. Аз не обичам занимания, които пълнят кофите след това, но има решение. Бихте могли да ползвате станиоли от шоколад. Обаче именно станиол, а не хартия с метализирано покритие. Аз си събирам такива опаковки, колкото и смешно да звучи – например златните ги ползваме на Рангеловден за златните ябълки. Така се преизползва поне мъничко, а и се пестят пари. Вместо да купувам златна хартия, често си имам събрана през годината.

Рангеловден

Относно фолиото – уви, то толкова често се ползва, че може би три-четири парченца от него могат да отидат и за едно детско занимание. Понеже яйцата не изискват голям лист, бихте могли да запазите вече ползвано фолио за тази идея.

НУЖНИ СА:

алуминиево фолио или станиол от шоколад

лепило на стик

акрилни / темперни или гваш бои – гъсти бои

клечки за уши или памук, навъртян върху кибритена клечка

сварени, изстинали яйца

Великденски яйца във фолио

ПРИГОТВЯНЕ:

Понеже яйцата са студени и няма какво да се разлива, това занимание е подходящо за повече от едно дете едновременно. Просто показвате на децата как да оформят фолиото като кръстче и как да увият в него яйцето. С лепило мацваме там, където фолиото се застъпва. Може и без лепило, но с него краищата на металния лист се прибират по-лесно.

После с мека кърпа се изглаждат гънките на фолиото. Това е по-трудната за децата част. Да намерят правилния натиск – нито твърде силен, нито прекалено слаб. Възможно е децата да изтърват яйцата поне веднъж. Не е проблем за този вид шарене на яйцата, стига да не се разплескат прекалено:) Ако все-пак това ви ядосва, не разваляйте с гнева си играта. Дайте им дървени или стиропорени яйца, които да опаковат.

Великденски яйца във фолио

След като фолиото е сложено върху яйцата, е време за боите. Трябва ви гъста боя, която ще се поставя като точици. Лесно е дори за най-неумелите, но пак може някое яйце да се търкули. Покажете на децата как първо да оцветят едната половина на яйцето, а после, когато боята изсъхне, да го завъртят и да нарисуват и втората. Аз слагам яйцата върху кора за яйца. Ползвам акрилни бои – има комплекти под десет лева в магазините за художници.

Тези великденски яйца стават красиви и отразяват светлината. Според мен това е хитър начин за боядисването им, който лесно може да бъде извършен от детски ръце.

Светли празници ви желая!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

игри с боя за яйца
боядисване на яйца с природни бои
кутии за Великден