Великденски кексчета

Обичам всякакви идеи за великденски яйца, различни от същинските, боядисани яйца. Приготвям яйчени черупки-саксийки, в които засаждам по някое семенце. Купувам свещички-яйца, каменни яйца, дървени яйца, яйца от тебешир, яйца с играчка, подскачащи яйца… И от двайсетина години правя яйца-кексчета.

Видях идеята в едно немско списание и оттогава я следвам. Можете да ползвате всякакво тесто за кекс – аз съм го правила. Обаче тестото за кекс се вдига доста, затова не пълнете черупките над половината. Също така, кексът е мек след изпичане и при обелване пада голяма част сладкиша. Затова през годините на различни опити – къде успешни, къде плачевни – открих любимата ми рецепта за екстремно шоколадов кекс. Тази рецепта е на голяма почит вкъщи. Тя е играла ролята на почти всички торти за празненства сред природата. Този кекс става по-твърд, не бухва като другите. Има богат вкус, който почти не може да съжителства с кремове и други добавки. Той е торта без нужда от пластове, украси и фондани.

ЕСТРЕМНО ШОКОЛАДОВ КЕКС:

150 грама или 1 ¼ чаена чаша бяло брашно

½ чаена лъжичка бакпулвер

сол на върха на лъжичката

2 черни шоколада или около 180 грама какаова паста

125 грама краве масло

100 грама или ½ чаена чаша захар

125 мл мед

2 яйца

100 грама едросмлени орехи

ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната на 188 градуса по Целзий. Смесете брашното с бакпулвера и солта. Към яйцата добавете захарта, а след това и меда. По-добре да бъркате с миксер, но аз често разбърквам на ръка, и то набързо. Добавете орехите и разтопения шоколад. Бихте могли да ползвате всякакъв черен шоколад – за готвене, за ядене или какаова паста. Правила съм рецептата с всеки вид, дори с количество наполовина, защото другата половина е била изядена:)

Накрая добавете брашнената смес.

Този кекс се пече 30-35 минути, когато е сложен в тавичка. Тогава задължително ползвам хартия за печене. Когато го пека в черупки или форми за мъфини, пека не повече от 30 минути.

Великденски кексчета

Относно черупките – седмица преди Великден започвам да събирам черупките на яйцата. Помага ми, че пека козунаци, от там идват поне десетина черупки, а за цялото количество тесто ви трябват към 20. Когато искам да запазя черупката, чупя с лъжичка горната част и лекичко я премахвам. Целта е все-пак яйцето да излезе, но черупката да може да се ползва за печене. После измивам черупката с вода и я оставям да съхне. Държа черупките в панер, далеч от кухненския хаос, защото ми се е случвало да ги съборя и всичките да се изпочупят. (Дори да нямате много черупки, можете да опечете остатъка от тестото като мъфини или по-малък кекс.)

Пълня черупките не повече от 2/3, за да има накъде да се вдига тестото. Във фурната ги закрепвам по три в купичка, за да не падат и да не се разливат.

После рисувам очи и усти на готовите яйчица. За целта съм си купила хранителен маркер, но едва ли ще пречи да ползвате перманентен за няколко точици.

Много са ми любими. Нека ви е сладко и хубаво по празниците!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Великденски яйца във фолио