Стихии
© 2023 Disney/Pixar

С дъщеря ми гледахме „Стихии“ – пълнометражната анимация на Дисни и Пиксар. Както се разбира от заглавието, филмът е посветен на природните стихии, най-вече на огъня и водата, и тяхната наглед несъвместимост. Има и други стихии в историята – растения и бури например, но те не са главни герои. Действието се развива в мегаполиса на стихиите, където всички те живеят заедно, подобно на хора от различни националности.

Понеже двамата главни герои са на възраст младежи, а не малки деца, бих препоръчала “Стихии“ за деца в училищна възраст и нагоре. Просто на по-малките едва ли ще са любопитни грижите на съзряването, на родителското одобрение и очакванията на семейството. Иначе, както и друг път съм казвала – анимациите имат най-изпипаните сценарии напоследък. Беше пълно със забавни моменти, на които се смееше цялата зала, без значение от възрастта.

Много ми хареса също, че освен забавления, във филма са засегнати и разни физични свойства:

  • как водата може да действа като лупа
  • как за да гори, на огъня е нужен въздух
  • как се прави стъкло
  • как водата става на пара
  • огъня или водата са по-опасни един за друг
  • коя е най-опасната стихия
  • сравнението на гнева с огън, тоест метафорите

Както разбирате, този филм е подходящ за научаване на важни факти. Разбира се, за целта е нужно да обсъдим тези научни свойства с детето си, а не да очакваме то да ги разбере от едно гледане.

Стихии
© 2023 Disney/Pixar

Нямаше страшни, нито любовни моменти. Всичко беше по детски платонично и хубаво. Е, имаше едно място, където стана тъжно и дъщеря ми пусна някоя и друга сълза, но нещата бързо се оправиха. С две думи – „Стихии“ е приятен и полезен филм за порастването и за различията между хората, плюс щипка полезни знания, поднесени красиво.

Евел Инара

Изображенията за предоставени от Forum Film Bulgaria

ВИЖТЕ СЪЩО:

ВСИЧКИ РЕЦЕНЗИИ НА ДЕТСКИ ФИЛМИ

тихи книжки поръчка
хрупкави гевречета с бакпулвер рецепта