Как да научим детето да чете

Как да научим детето да чете? Много учители ще кажат, че не бива да го учим, защото ще го научим грешно. Обаче не отчитат, че в първи клас, за някакви си девет месеца, детето трябва да се научи да чете с разбиране, да пише ръкописно, да събира и да изважда числа, да не говорим за усвояването на знанията по останалите предмети. Много е, за да се започне от нулата, особено ако не следваш собствената си скорост за учене, а се движиш с цял клас.

Създадох моите карти „Умни думи“, с които се учи лесно, чак до трети клас. Сега ще ви обясня как да научите детето си да чете с тяхна помощ. Разбира се, дори да нямате картите, пак можете да следвате метода. Можете да си направите карти с думи сами, на ръка.

Ще се спра на всеки от етапите на усвояване на четенето и ще опиша игри, с които да преведете детето си през тях. Ето ги:

НАУЧАВАНЕ НА БУКВИТЕ

Понеже тези карти са вдъхновени от метода на Доман (който обаче е за бебета), бихте могли да ползвате неговия подход:

показвате няколко пъти на ден по една (или две-три) карта на детето, казвате му какво е написано на нея, казвате думата по срички и след това по букви. За да заинтригувате детето, може да му предложите да тегли карта от колодата, обърната така, че думите да не се виждат. Децата харесват игрите на късмет.

Игри без карти:

Напишете името на детето и му посочете първата буква. Това е неговата буква, затова ще е най-любимата. Винаги свързвайте ученето с нещо лично – името на мама, татко, баби и дядовци, на цялата рода, на приятелчетата. Името на селището, в което живеете. Например, докато вървите, гледайте номерата на колите и буквите, които са изписани на тях. Показвайте ги на детето. Покажете му първата буква на вашата марка автомобил. Търсете някоя буква по табелите на улицата – посветете ден на дадена буква. Ще дойде време, в което вашето дете ще познава буквите.

Ето ви още идеи за игри с букви:

Картите „Умни думи“ съдържат цели думи, но ако закриете част от картата, получавате по-лесна игра. Например с първа и последна буква от думата.

Подреждане по азбучен ред: сложете три думи пред детето, като се вижда само първата (или последната) буква от тях. Знаейки азбуката, му покажете как да ги подреди по азбучен ред. След това сменете думите и направете упражнението заедно. Винаги първо показвайте, освен ако не сте играли няколко пъти тази игра. Повторете упражнението не повече от три пъти и ако детето не помоли да играете още, прекъснете играта. Играйте няколко пъти на ден, колкото ви позволява ежедневието.

Намери всички думи, започващи с избрана буква: Изберете буква, изпишете я пред детето. Сложете първоначално пет думи, от които детето да избира. После увеличете броя на думите.

Намери всички думи, завършващи с избрана буква: същото, но с последната буква от думата.

ГЛАСНИ И СЪГЛАСНИ ЗВУКОВЕ

умни думи карти

В предучилищните групи започват не с буквите, а с гласните и съгласни звукове. Децата оцветяват квадратчета в синьо (за съгласни) и червено (за гласни) звукове. Това според мен е абстрактно упражнение за децата. По-лесно се определят звуковете на изписана думичка и човек се забърква, ако не умее да пише букви. Ето защо моите „Умни думи“ са изписани в Монтесори стил в червено и синьо. За двойните букви има по два цвята на буква. Играейки, детето свиква с тях. Ето малко игри, свързани със звуковете:

Намери кои букви в азбуката са на гласни звукове и кои на съгласни: Това е занимание за поне десетина игри. Не бързайте. Напишете азбуката на лист. Дайте на детето червен, син и сив молив (за ь). Обърнете картите с думи с гърба към детето и му дайте да изтегли пет от тях. После му покажете как да търси във всяка от изтеглените карти букви и да ги отбелязва на листа. Когато е готово, ако детето не помоли за още пет карти, прекъснете играта. Играйте няколко пъти на ден, с прекъсвания.

Кой ще изтегли карта с повече звукове (или с повече гласни звукове/ съгласни звукове): Обърнете картите с гърба нагоре. Изтеглете карта, нека и детето да изтегли една. После пребройте звуковете в двете думи и вижте кой е победил или резултата е равен. Децата харесват състезателни игри. Предварително уговорете кой от трите варианта на играта избирате.

СЛИВАНЕ НА ДВА ЗВУКА В СРИЧКА

Щом детето ви разпознава буквите, е време за сливане на два звука. В картите „Умни думи“ има няколко думи, чиито първи срички са удобни за целта и те са: ко, на, пи, шу, ме, аз. Закриваме думата така, че да останат само два звука. Можете да започнете с гатанки.

Как да научим детето да чете

Гатанки: Подгответе си частично закрити картончета и покажете първото, като кажете на детето гатанката. Например: Кой снася яйца и петелът ѝ е съпруг (ко); Тананикаме си с тази сричка (на); Жълто и пухкаво, на две крачета, на мама кокошка детето (пи); Когато повее вятър в листата на дърветата, се чува… (шу); Има рогца и блее така (ме); Когато питат кой иска сладолед, аз вдигам ръце и викам (аз). Заедно с гатанката показваме сричката на детето. След няколко игри то ще запомни тези срички.

Познай думата по първата сричка: извадете три думи (нека са съществителни) и оставете да се виждат само първите срички. Нека детето опита да познае коя е думата – има един или два опита, после я поглеждате. В началото детето няма да познава, ще му бъде трудно. Тук е добре да се включи като съучастник на детето втори възрастен или вече четящо дете. Така и вие също ще познавате думи по сричка, а детето ще разбере смисъла на играта.

Кой ще изтегли дума с повече срички: отново обръщате картите наопаки и теглите. Броят на сричките е колкото гласните (червените) букви. Уловката е, че всеки трябва да прочете на срички своята дума. Помагайте на детето.

Сливането на две букви в сричка, прочитането им, е основополагащо знание. То може да отнеме време. Бъдете търпеливи и дайте това време на своето дете. Нека то се забавлява с четенето.

ЧЕТЕНЕ НА ДУМА ОТ ТРИ БУКВИ

Как да научим детето да чете

След като детето е осъзнало как се произнасят две букви, написани една до друга, идва ред на трибуквените думи. Пак със закриване можете да съставите думите: меч, шум, син, рис, нощ, виж, дам, сам, чам, яде, как, лед, йод, съм, има. С тях можете да попълвате кратка приказка, която да разказвате на детето, а то да чете думичката. Ето, на принципа на това упражнение:

работни листове по четене и броене

След трибуквените думи, децата усвояват четенето на четирибуквени и постепенно на по-дълги думи. Бихте могли да разказвате приказки и с четирибуквени думи, а по-късно и с по-дълги.

ЧЕТЕНЕ НА СРИЧКИ ИЛИ ЧЕТЕНЕ НА ЦЯЛА ДУМА ПО БУКВИ

В училище учат децата да четат на срички и за съжаление доста от тях четат, ала без да разбират какво четат. На други езици децата се учат да прочитат цялата дума по букви, а не по срички. Тогава според мен има по-бавно начало на четене, но почти веднага се постига четене с разбиране. Моята дъщеря се научи да чете цели думи (по системата на Доман, която удължих), не е сричала, но в българските училища ще искат от детето ви да може да срича.

Нарисувай думата: Бихте могли да теглите думи от колодата, да я четете и всеки да я рисува. Ясно е, че е по-добре да ползвате съществителните имена на първо време. Те са отбелязани със звездичка. Добре е да участвате в игрите за четене на детето си, но за тази игра може да ви замести и по-голямо дете.

Котаракът отговаря: Това е смешна игра, в която теглите дума, детето я прочита и тя е отговорът на „котарака“ на някакъв предварително зададен въпрос. Например „Какво ще вали утре? Какво сънува дядо ти? Какво имам в чантата?“. Разбира се, вместо „котарак“, може да е всяко друго същество. Изваждайте съществителни или прилагателни, в зависимост от въпроса, който ще зададете.

Първа и последна сричка: изтеглете две думи. От първата вземете първата сричка, от втората – последната. Напишете думата и я прочетете. За ден може да направите цял списък от странни думи, които обаче може да значат нещо на друг език. Ако имате време, ги проверявайте през интернет преводач.

ЧЕТЕНЕ НА СЛОВОСЪЧЕТАНИЕ

Щом детето ви чете и разбира значението на прочетените думи, идва ред на словосъчетанията.

Как да научим детето да чете

Случайно словосъчетание: За целта разделете една колода със съществителни имена и една колода с прилагателни (те са отбелязани с квадратче). Обърнете ги с гърба нагоре и нека детето изтегли по една карта. Получават се и логични, и весели комбинации. Нека детето прочете словосъчетанието и да го нарисува, ако е възможно. Понякога думите са в различни родове, попитайте детето как е правилно да се каже.

Странно и по-добре: изберете съществително и три-четири прилагателни към него. Едно да е подходящо, а другите – не. Покажете на детето съчетанието с неподходящо прилагателно и нека то избере от другите две-три предложения онова, което му се вижда най-добро. По същия начин можете да избирате няколко съществителни и едно прилагателно.

ЧЕТЕНЕ НА ИЗРЕЧЕНИЕ С РАЗБИРАНЕ

Добави действие: Изберете логично словосъчетание, плюс няколко глагола, от които един е подходящ. Нека детето избере кой.

Подреди изречението: Изберете три или четири думи, които биха съставили смислено изречение. Подредете две/три от тях и дайте на детето да сложи третата/четвъртата на правилното място. Можете да усложните играта, като подредите само две или нито една от думите.

Съставяне на изречение: Когато детето успява да прочете словосъчетание и да разбира смисъла му, можем да добавим още една дума. За целта слагаме и трета колода – с глаголи. Глаголите са отбелязани с кръгче. Детето тегли от трите колоди (съществително, прилагателно и глагол) и така съставя изречение. Прочита думите една след друга, записва ги и ги поправя в правилния род, ако е необходимо.

Място на думата: Напишете изречение, в което липсва една дума. Дайте на детето избор от няколко картончета с думи, за да избере коя дума би добавило и къде.

ЧЕТЕНЕ НА НЯКОЛКО ИЗРЕЧЕНИЯ:

Ако детето ви чете изречение с разбиране, вече можете да се придвижите към четене на две изречения. За целта е добре пак да го направите на игра, да задействате любопитството му. Например да му пишете малки бележки с информация: къде сте скрили лакомство, къде е пастата за зъби, къде е любимата му играчка.

С картите „Умни думи“ може да играете играта:

Място на думата: Напишете две-три изречения, в което липсва по една дума. Дайте на детето избор от няколко картончета с думи, за да избере кои думи би добавило и къде.

От тук нататък четенето се развива ето така:

  • четене на няколко изречения с разбиране
  • четене на абзац с разбиране
  • четене на страница с разбиране
  • четене на приказки с много картинки и малко текст
  • четене на кратки приказки с една картинка
  • четене на тънки книжки, в които има илюстрации
  • четене на по-дебели книжки с илюстрации
  • четене на книги без илюстрации

Тези етапи не могат да бъдат прескачани и преминаването от един в друг зависи от желанието на детето. Вие можете само да му помогнете да не свързва четенето единствено с учене, защото тогава няма да иска да чете. Което и дете да попитате, то иска да играе, а не да учи. Как да подтикнем детето да чете, ще пиша отделно и пространствено. Картите „Умни думи“ имат още приложения и за първолаците, и за следващите два класа, но за това – в следващата статия. Тук наблягам само на първите стъпки в четенето.

Ако искате да притежавате „Умни думи“: 50 карти с думи, плюс карти въпроси, определящи съществително, прилагателно и глагол, можете да направите поръчка чрез съобщение на Фейсбук страницата на Мое умно бебе или по телефона. Цената за:

стандартен комплект е 25 лева

за персонализиран с името на детето на една от картите е 30 лева

Ще се радвам да съм ви била полезна!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Умни думи карти
Умни думи карти
четене по Доман на практика
тихи книжки поръчка
късметчета знания първи клас