Анимацията „Костенурките нинджа: Пълен хаос“ е нов прочит на познатата история за плъха и четирите костенурки, които мутирали и се превърнали в хора-костенурки. В историята са добавени нови герои, а момичето, което се сприятелява с костенурките е напълно променено, уви, в стил на властващите из цялото комерсиално кино идеи. Анимацията е красива, напомня на ръчна рисунка. Едно дете би могло да почерпи идеи как да нарисува светлината, например.

Филмът разказва за приемането и вписването, ако си различен. Различен, в смисъл чудовище, мутант, някой плашещ. Хубавото е, че решенията на главните герои се променят на няколко пъти и се задават въпроси дали изобщо си струва човек да се вписва, дали не трябва да потърси същества, подобни на себе си и дали е възможно да бъдеш „приет“.

ЗА КАКВА ВЪЗРАСТ Е ПОДХОДЯЩ:

Според мен „Костенурките нинджа: Пълен хаос“ е подходящ за всички фенове на „Костенурките нинджа“, както и за хлапета между осем и двайсет години. Аз не съм фен на „Костенурките“, предполагам затова мислех, че филма е по-подходящ за момчета, обаче десетгодишната ми дъщеря се оказа очарована от него.

Има как „Костенурките нинджа: Пълен хаос“ да бъде повод за обсъждане на разни полезни теми. Например:

Какво щеше да е, ако костенурките се бяха оказали момичета, вместо момчета?

Защо се ходи на училище – за да си намериш среда, или за да учиш?

Трябва ли костенурките-мутанти да станат пак обикновени костенурки?

Трябва ли да наказваме децата, ако са си признали някоя беля?

Приемат ли те, ако си герой?

По-лесно ли е някой да те „представи“ на другите, когато влизаш в нова среда?

Този външен вид на Ейприл ли харесваме или предишния?

Винаги има какво да се обсъжда покрай филм с тийнейджъри за тийнейджъри, мисля аз. Бих ви посъветвала да гледате филмите, които порастващите ви деца гледат. Киното оформя мирогледа им, затова е добре да сме наясно и да говорим с тях за онова, което са видели и което са си помислили след това.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Как да научим детето да чете

КИНО ЗА ДЕЦА

как да учим умножение