Урок за гъбите

Изобщо нищо не знаех за гъбите, преди да направя тези материали за Елора. Сега знам повече, но не бих се наела да определям гъби за готвене:) Това е просто един забавен урок-игра за деца, но става и за родители, в който да научим нещо ново и полезно. Урокът съдържа лист за оцветяване, карти с описание и картинки за игра. Всички те могат да бъдат свалени безплатно за лично ползване малко по-надолу в статията.

ОЦВЕТЯВАНЕ:

Първо попаднах на картинката с гъби за оцветяване. Беше преди доста време. Отлежа си, чакайки да настъпи нейния ред. Тя не е моя, публикувам я с адреса на сайта, от който се разпространява. Просто съм заменила с български имената на гъбите, за да е по-разбираемо за децата. Привилегия е да учим на родния си език и нашите възрожденци усилено са се борили за това.

Уви, не на всички деца им допада оцветяването. Например моето изобщо не е по тази част, но пък съм срещала хлапета, които много обичат.

Урок за гъбите

КАРТИ С ОПИСАНИЕ:

Направих 12 карти с различни, разпространени в България гъби. Постарах се да включа двойници – ядливи и отровни. Прибавила съм и кратка информация, освен картинка. Тези карти могат да се ползват самостоятелно, за разглеждане, но по-добре да ги ползвате повече като игра. Например като ориентир при листа за оцветяване – за да свери детето кой цвят за коя гъба да избере. Също при играта с картинки на гъби, която ще опиша.

Урок игра за гъбите

ИГРА:

Има 8 картинки на гъби, които добавих импулсивно, за да запълня мястото на листа, когато подготвях заниманието за Елора. Просто не обичам да се хаби място и хартия. Така внезапно ми хрумна, че мога да направя игра тип сравнение, но също и за наблюдателност.

Слагате тези осем картончета из стаята – може на по-видни места, може и да са скрити, зависи от детето. Хубаво е да се включат двама души в играта, за да има леко състезателен характер. Тези двама души търсят картите и ги събират, все едно търсят гъби в гората.

Разбира се, може просто да обърнете картите с гърба нагоре и да ги теглите една по една, но децата предпочитат търсенето, повярвайте ми. Обичат също и криенето на карти, така че сигурно ще направите повече от една игра.

След като картите са намерени, сравнявате картинките с картите с описание. Така разбирате кой колко ядливи и колко от отровните гъби е намерил.

Урок за гъбите

Надявам се нашият домашен урок да ви хареса. Темата за гъбите е подходяща за есента, а целият урок може да ви свърши работа даже за рожден ден – това е лека, състезателна игра на тема гъбки. Може после децата да изработят някоя от гъбките от мека полимерна глина – soft clay.

Изтеглете урока тук:

Планирала съм още две-три полезни, образователни игри с гъби, които възнамерявам скоро да проведа с Елора и после да кача на сайта. Дано не стане чак след една година – колкото се бавих с тези материали за гъбите. Стискайте палци!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

червенушка от филц
ЯЙЧИЦА НА ДИВИ ПТИЦИ ОТ ГЛИНА
видеоуроци английски