Wish/Желание

Музикалната анимация „Желание“ на Дисни е продукция, посветена 100-годишната на филмовата компания. В нея всичко ще ви изглежда познато и това изобщо няма да е случайно.

Дъщеря ми очакваше с нетърпение този филм. Аз, вече свикнала с високото качество на сценариите и постановката при анимациите напоследък, също го очаквах. Темата за сбъднатите желания вдигаше допълнително летвата.

ЗА КАКВО СЕ РАЗКАЗВА:

„Желание“ е приказка за един вълшебен крал, който събирал най-големите желания на своите поданици и всеки месец сбъдвал по едно от тях. Докато веднъж главната героиня не научила, че съвсем не всяко пожелано желание щяло да бъде сбъднато.

ЗА КАКВА ВЪЗРАСТ Е ПОДХОДЯЩ:

Според мен „Желание“ е походящ за деца в училищна възраст. В него няма нито един страшен кадър, но освен говорещите животни, не знам какво би задържало вниманието на по-мъничките деца. Темата е леко философска – малките деца все-още са далеч от съкровени желания.

ТЕМИ ЗА РАЗГОВОР:

Бихте могли да обсъдите с детето си

  • дали мечтите се променят с възрастта на човека
  • дали предпочитат сами да сбъдват желанията си или да чакат 100 години, докато им излезе късмета
  • какво става, когато човек разбере, че неговото желание никога няма да се сбъдне
  • има ли безсмислени желания
  • има ли опасни желания
  • мечтите сила ли са
  • мечтите наша лична отговорност ли са

Филмът дава добри поводи за обсъждане не само на тези теми, но и на външния вид на героите. Ако сте гледали повечето анимации на Дисни, вероятно всеки от персонажите в „Желание“ ще ви се стори познат и дори може да се сетите от коя друга продукция е. Има очевидни, непроменени герои, но повечето не „играят себе си“, а са се превърнали в нов персонаж. Това малко ме разочарова, да си призная. Дъщеря ми, напротив, пожела да изгледаме докрай даже надписите, докато види любимите си рисувани герои на екрана.

Няма да ви казвам от кои предишни филми на Дисни са взаимствани кралят, Аша, дядото, козленцето… и останалите главни герои. Оставям на вас да ги разпознаете. Даже може да пуснете на детето си и по-старите анимации, за да потренирате наблюдателността му.

Евел Инара

Изображенията за предоставени от Forum Film Bulgaria

ВИЖТЕ СЪЩО:

хубави детски филми
тихи книжки поръчка
Умни думи карти