От няколко години се занимавам с превъплъщенията на Дядо Коледа или по-точно „добрия старец, който носи подаръци“. Всичко започна с питането на дъщеря ми как така успява да обиколи света за една нощ. Тогава се разрових и установих, че той не пристига на една и съща дата навсякъде. Понякога носи подаръци в началото на декември, после в навечерието на 25-ти, а на места и през януари. Дъщеря ми беше наистина удовлетворена от това откритие.

Оказа се, че не само времето на появяването е различно. Имената, външния му вид, нравът му е различен. Така в компютъра ми се появи документ за превъплъщенията на „добрия старец“, който миналата година в последния момент пообработих и направих на късметчета тип отброяване на дните до Коледа. Този ноември отворих файла с късметчетата и видях, че на някои места текстът трябва да бъде преправен.

Ето как от обикновени късметчета листовете пораснаха до половин страница А4.

Дядо Коледа по света слушане с разбиране

Имаме хем отброяване до Коледа или Нова година, хем упражнение по четене с разбиране или слушане с разбиране за по-малките. Слушането е особено важно и доста хора изобщо не го умеят. Упражняваме също намирането на сърцевината в разказаното – една сцена, която да бъде нарисувана. Нещо като визуално заглавие. Използваме въображението си, както и уменията да рисуваме. Това не е никак малко за половин лист А4, нали?

Ще кача първите 10 листа, което прави 20 различни превъплъщения на „добрия старец“. Ще добавя поне още 5 листа възможно най-скоро, за да може да ги използвате и като отброяване до Нова година, ако желаете.

Надявам се очакването на Коледа и Нова година да мине весело за всички нас и накрая дружно да присъстваме в списъците с послушни деца!

Евел Инара

ВСИЧКО ЗА КОЛЕДА НА ЕДНО МЯСТО
ръкописно писане 1 клас