Карти Как да изразя обичта си

Карти, с които да дадем пример как може да бъде изразена обичта – ето какво направих тази година. Всъщност, те биха били полезни не само за децата във всяка възраст, но и за всички хора. Защото какво по-хубаво от това да мислим за обичта и да се учим по-лесно да я показваме?

Един ден отивах на работа с метрото и мисълта ми се рееше през дневните случки. Тогава се зачудих дали има някакво помагало, с което да обсъдим показването на обич. Търсих, не намерих, започнах да разсъждавам и така набързо нахвърлях:

5 НАЧИНА ДА ПОКАЖЕМ ОБИЧ

  • с думи
  • без думи
  • с подарък
  • с приятно поведение
  • избягвайки грубост

Да, някои подточки може да се припокриват с други. Но любовта не е сума, та да я разделиш точно. Винаги има остатък.

Първо направих петте карти, с които да обсъждаме начините на показване на обич. После ми хрумна, че са нужни и примери. Тогава направих още пет карти, всяка с по три предложения. Тези предложения отново не претендират за изчерпателност. Те просто биха изяснили по-добре на детето какво точно се има предвид като кажем „с думи“ или „без думи“. Примерите винаги помагат, затова там децата могат да предлагат още.

Карти Как да изразя обичта си

КАК ДА ИГРАЕТЕ С КАРТИТЕ

Първо вземете петте цветни карти. Обърнете ги с надписите надолу и ги теглете една по една. Може само детето да тегли, може да се редувате. Може в играта изобщо да не участват деца.

Обсъждайте всяка карта, която изтеглите: какво точно означава написаното, дали някой е постъпвал по този начин?

Когато изтеглите и петте карти, дайте петте черно-бели. Нека детето прецени кои примери за коя цветна карта се отнасят. Ако детето не умее да чете ръкописния текст, прочетете му го вие.

Накрая си изберете любимия начин за показване на обич и предлагайте още възможности.

Можете да изтеглите безплатно за лично ползване десетте карти „Как да изразя обичта си“ тук:

Много се надявам да не видя как файла се споделя из някоя група без никакво обяснение откъде е взет.

Това е игра, която бихте могли да играете всяка година. Тя дава не само възможност за урок по емоционална грамотност, а е и урок по четене и логика. С дъщеря ми непрестанно нищим постъпките на хората около нея, както и нейните собствени – кое е приемливо и кое не чак толкова. Този въпрос е неизчерпаем и май винаги се основава на чувства.

Карти Как да изразя обичта си

Желая ви винаги да има хора, с които взаимно да изразявате своята обич!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Умни думи карти
урок за Ботев с песен