бухнали бухти рецепта

Ето една хубава и лесна рецепта за бухти! Когато бях малка, в семейството ми нямаше умели готвачи, затова представата ми за бухти беше като за нещо пържено, мазно, безформено и не особено вкусно. Тестото за тези бухти не е течно, не попиват мазнината и може да се ядат и със сладко, и със солено. Аз ги обичам поляти с някакъв сладък сос, но всеки си има предпочитания.

Слагам ги на сайта ми, защото си пазя сполучливите рецепти и когато се чудя каква да бъде закуската, проверявам там.

ПРОДУКТИ:

  • 1 яйце
  • ¾ чаена чаша кисело мляко
  • 5-6 супени лъжици вода или прясно мляко
  • щипка сол
  • щипка захар
  • ½ пакетче бакпулвер
  • 2 чаени чаши брашно плюс още малко за разточване

шарлан за пърженето, около 1 чаена чаша

ПРИГОТВЯНЕ:

От тези продукти излизат около две пълни чинии с бухти.

Точно колкото да спрете да пържите, когато в олиото вече има прегоряло брашно. Аз пържа с шарлан, ароматът му се маха при висока температура. Качеството на продуктите е от значение. Ако не са добри, не става толкова вкусно, за съжаление. Винаги усещам разликата, ако сменя брашното с по-нискокачествено. Ползвам българско бяло брашно без добавени ензими, домашно кисело мляко, домашни яйца и шарлан, както вече написах. Ако намерите откъде да си ги купувате, не само ще се храните с по-добри продукти, не само е вероятно да харчите по-малко, отколкото в супера, а и ще подпомагате българските производители.

бухнали бухти рецепта

Смесвам всички продукти без шарлана и брашното. Разбърквам и добавям брашното. Омесвам що-годе нелепнещо тесто. Разстилам го на масата, като поръсвам с малко брашно под и по него и разточвам да стане малко повече от половин сантиметър дебело. Не повече от сантиметър. Разрязвам тестото на правоъгълници със страни към 4 сантиметра. Не меря с линийка:)

Загрявам шарлана повечко и пържа в него тестото. То бухва и се пържи бързо, трябва да сте до тигана, за да обърнете бухтите навреме и после да ги извадите.

Ако имате желание, може да сложите бухтите върху кухненска хартия, за да отнемете излишната мазнина. Тя не е много и аз не го правя.

бухнали бухти рецепта

Като сос за бухтите ползвам сиропа на някое сладко, кленов сироп, мед…

Да ви е сладко!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

хрупкави гевречета с бакпулвер рецепта
осем загадки с оцветяване
игри с череши и вишни