боров мед рецепта

Оказа се, че не съм публикувала рецептата ни за сладкото „боров мед“. Една приятелка наскоро ме пита за него, понеже чела, че може да се прави само от връхчета на бял бор и ми беше снимала набраното.

КАКВО ДА НАБЕРЕМ ЗА БОРОВ „МЕД“?

Всъщност, това сладко не се прави само от връхчета, а от каквото имате. Май всеки си има своя рецепта. Свежите връхчета на бора – бял или черен – са по-видими напролет и по-лесно се берат. Важно е, когато берете, да не ошушкате дървото, а да вземете по мъничко от различни дръвчета или саморасли издънки. Може да сложите някоя и друга зелена шишарка, може да ползвате само шишарки (зелени). Брала съм и връхчета на ела, които са като на снимката по-долу, с тях също ми се получи сладкото.

боров мед рецепта

ПРИГОТВЯНЕ:

Набраните връхчета, иглички, зелени шишарки се заливат с вода, колкото да ги покрие. Сваряват се на тих огън за между 15 минути и половин час. После се оставят под похлупак около 12-24 часа да престоят в отварата, за да пуснат колкото може повече от аромата си. Не пиша точно време, защото зависи колко свободно време имате. Ако е твърде топло, приберете тенджерата в хладилника.

Прецедете отварата и изхвърлете връхчетата и шишарките. Нужна ви е отварата. Към нея добавете лимонов сок – един лимон за до един литър отвара. Премерете количеството течност и сложете почти същото количество захар, все едно правите захарен сироп.

боров мед рецепта

Сложете тенджерата на котлона и варете на тих огън, докато сместа се сгъсти. Важно е да има достатъчно място боровият „мед“ да бълбука и да се вдига пяна по стените на тенджерата – поне 4 пръста. Майсторлъка на боровия „мед“ е да уцелите момента на сгъстяването. Да не стане прекалено гъст, нито твърде течен. Ще се получи нещо като дебела, бяла пяна по повърхността. Тогава капнете в чинийка една капка, за да проверите гъстотата. Капката трябва да стои цяла и да не се разтича.

Докато е още горещ, сипете готовия „мед“ в малки бурканчета. Затворете ги и ги обърнете с капачката надолу, за да се запечатат. Остатъкът по стените на тенджерата смесете с малко вода и изпийте като сиропче – много е вкусно.

Боровият „мед“ не е пчелен мед, а полезно сладко с отчетлив боров вкус. Препоръчва се за силен имунитет, при болки в гърлото и настинки. Вкъщи го обожаваме с пържени филийки или мекички.

Да ви е сладко!

Евел Инара

преговор комплект
Урок за гъбите
Великденски кексчета