Тази година търсих картонена торта – трябваха ми кутии, в които да сложа по нещичко за приятелките на дъщеря ми, но да си личи, че е по случай рожден ден. Искаше ми се да може всяко „парченце“ да изглежда като самостоятелна торта, а и да има място в него. Например, да мога да разделя тортата на няколко части, които да занеса на различни места.

Оказа се, че в готовите триъгълни парчета трудно можеш да избираш големина и брой на кутийките. Тогава се разтърсих за правоъгълни – да изглеждат като пастички. Не всяка торта е кръгла, нали? Обаче не намерих. Затова се наложи да направя. Попаднах на кутии, които побираха моите подаръчета, украсих ги и така получих картонената торта, която ми беше нужна.

Включих и дъщеря ми в изработката. Все-пак, бъдете наясно, че изработката на тази картонена торта (и то без подаръчетата в нея) отнема време. Помощта е полезна. Първо трябваше да отида до магазина, в който се продават такива кутии с капак. Моите са с големина 11/11/13 сантиметра. Обемни са, но в тях наистина ще поберете каквото искате – играчици или почерпка. Такива кутии се продават в сайтовете са пакетиране, но аз имах възможност да си спестя цената на доставката, защото ги открих във физически магазин.

НЕОБХОДИМИ СА ВИ:

  • цветен картон или EVA пяна (фоам)
  • четен брой кутии от (2 до 8), или нечетен (ако са 9), цвят на естествен кашон
  • плътни, релефни листове EVA пяна (фоам) в два-три цвята, за „захарната поръска“
  • пистолет с горещ силикон или проверено лепило за картон
  • големи помпони според броя на кутиите
  • Ножица, която реже вълнисто
  • широко, правоъгълно парче картон, върху което да наредите картонената торта
  • панделка, с която да вържете парчетата заедно
картонена торта как се прави

ИЗРАБОТКА:

Имайте едно наум, че с над 9 парчета такава торта ще стане огромна.

Ако ще черпите повече деца, направете две торти. На етажи не става, заради помпоните. Ако искате да има свещичка, залепете върху парчето за рожденика стойка за свещичка с горещ силикон.

Сгъването на кутиите ще отнеме време. Хубаво е някой да ви помага. Например детето-рожденик, ако не е твърде мъничко. Картонените кутии си имат сгъвки, които да следвате.

картонена торта

Изрежете правоъгълници от цветния картон (или фоам) с големината на капаците на кутиите. Изрежете дълги ленти, вълнисти от едната страна по възможност, с които ще облепите капаците отстрани. Аз изрязвах по два правоъгълника от един лист и после от остатъка режех лентите. Залепете ги с горещ силикон върху капаците. Залепете помпоните в средата на капаците.

Изрежете дълги ленти от същия или друг цвят, с дебелина половин – един сантиметър. Те се лепят върху кутиите и имитират крем.

картонена торта

Накрая залепете малките, цветни изрезки, които имитират захарна поръска. Така кутиите са готови. Дъщеря ми малко се поопари на дребните парченца. Внимавайте, когато работите с горещ силикон. Бихте могли да ползвате картон и хубаво лепило за картон. Тогава кутиите ви ще бъдат по-лесно разградими, което е важно.

Вътре в кутиите може да добавите тишу хартия или салфетки – зависи от пълнежа, който сте предвидили.

картонена торта

Според мен подобна голяма кутия може да се изработи заедно с децата в детските градини и да се ползва всеки път, когато някое детенце има празник. Родителите донасят изненадите, разпределят ги и малко боклук е спестен.

Желая ви весели рождени дни, които да минават леко, особено ако ги подготвяте вие! Знам колко усилия и време, а и средства гълта едно празненство.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

тихи книжки поръчка