мемори игра от кибритени кутийки

Игрите за памет обикновено са карти, които се обръщат с гърба нагоре. Тази игра е по-сензорна. В нея има малък предмет, скрит в едно от отделенията на

ШКАФ С ТРИ ЧЕКМЕДЖЕТА

Как да играете с него:

  1. Заедно с детето поставяте в едно от чекмеджетата малък предмет и след 10 или повече минути проверете дали то помни ли къде сте го прибрали. А вие помните ли:)
  2. Може детето само да избере какво да скриете, за повече стимул за игра. Предложете му три-четири предмета. Ако са с различен размер, ще се забавлявате и с понятията „по-малко“ и „по-голямо“.
  3. Постепенно, при успешно намиране, увеличавайте интервала между прибирането и търсенето. Може да слагате и предмети в повече от едно чекмедже.

Препоръчителна възраст: над 18 месеца. Ако детето не прояви интерес, приберете играчката и я предложете отново (примерно месец по-късно). Всяко дете е различно – едно ще оцени играчката в по-ранна възраст, друго в доста по-късна.

kibrit 1

Необходими материали:

  • 3 кутийки от кибрит
  • хартия
  • лепило
  • малък предмет за криене
  • бои (по желание)
мемори игра от кибритени кутийки

Слепете трите кутийки и ги облепете с хартия, за да издържи по-дълго конструкцията. Все-пак, ще попада в детски ръце:) За да бъде още по-здраво, облепете чекмеджетата с прозрачно тиксо. Но, това изобщо не е задължително. Най-чудесното от всичко е, че тази домашна играчка е разрушима, а чупенето на неща е от изключителна важност за израстването на всеки човек. Вас няма да ви заболи сърцето, когато чекмедженцата се скъсат, а детето ще има още една полза:)

мемори игра от кибритени кутийки

По желание оцветете едната страна на чекмеджетата в различен цвят. Така цветът в началото ще е допълнителен ориентир за дете, което различава цветовете. Или с помощта на цветните чекмеджета то може да научи названието на още някой цвят. Аз използвам акрилни бои, защото не оцветяват след изсъхване и са на водна основа, но и водна боя или фулмастер ще свърши работа.

мемори игра от кибритени кутийки

Можете да използвате чекмеджетата и за сортер по цвят, ако разполагате с малки предмети в същите цветове. Но е важно да не забравяте, че дребните предмети, особено ако са гладки, са опасни за децата – те могат да решат да ги изследват с език и неволно да ги глътнат.

ВНИМАНИЕ!

Няма значение дали детето е на една, две или шест години. Няма значение дали е наясно кое става за ядене и кое не. Задавянето е поради изследване с уста, което е присъщо на човека. Затова не оставяйте детето само с дребни предмети или избирайте такива, които са по-плоски, но пък широки!

Все-пак, не изпадайте и в крайности. Имайте едно наум, но позволявайте на детето си да опознава света. Весели игри от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Доман в предучилищна и училище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *