месеците карти

Направих тези карти за дванайсетте месеца за Елора още през зимата, а сега ги слагам тук за всички родители, които искат да ги разпечатат за своите деца.

С картите децата ще научат:

  • имената на месеците на български

Изписани са ръкописно, по Монтесори препоръки:)

  • старите български имена на месеците

Изписани са с печатни букви.

  • арабските и римски цифри

Месеците са номерирани с арабски и римски цифри/числа

  • характерни събития за всеки месец

Показани са с картинки, така че децата да проследят смяната на четирите сезона и популярните събития, свързани с всеки месец.

месеците карти

Преди да ги ламинирате, ви предлагам да напишете на гърбовете на картите имената на хората от семейството ви, които празнуват рожден ден през съответния месец. Може да отбележите и рождените дни на приятелчетата на децата ви или важни семейни дати. Така децата по-лесно ще могат да следят минаването на времето и наближаването на някой празник.

Картите са разположени на 3 листа формат А4, а за ламиниране ще ви трябват дори по-малко от 3 листа А4. Изрежете ги, след като ги разпечатате и едва тогава ги ламинирайте. Може просто да ги залепите върху дебел картон без да ги ламинирате. Свалете картите с месеците тук: 

ВНИМАНИЕ! Може да имате проблем със свалянето на файла заради забрани и защити на браузъра ви. От телефон е почти невъзможно, Google Chrome също често прави проблеми. При мен винаги се получава с Microsoft Edge.

месеците карти

Ето какво разказват картинките по месеци. Разбира се, понякога нещата се случват и по-рано или по-късно:)

Януари – следите на животните в снега, сурвакарските игри в западна България, сурвакането, снежинките, разцъфването на първите кокичета.

Февруари – сняг, кукерите на източна България, празника на виното, празника на любовта.

Март – мартениците, първите минзухари, Освобождението на България, завръщането на щъркелите, празникът на майките и на всички жени.

Април – разцъфване на дърветата и цветята, птиците вият гнезда и снасят яйца. Великден.

Май – Гергьовден, празника на буквите, зреенето на черешите, дърветата имат нови листа, люлякът е разцъфнал.

банер фото услуги

Юни – Лятно слънцестоене, горещо е, пшеницата е готова за жътва, зреят ягоди и кайсии.

Юли – Времето е чудесно за морска почивка, има дини, малини, слънчогледи, градински домати.

Август – започва есенната миграция на птиците, която ще продължи до октомври. Има птици, за които България е „юг“ – те идват от север. Зреят гроздето, крушите, сливите.

Септември – два български празника – Съединението и Независимостта на България; началото на учебната година в училищата; Има ябълки, царевица, смокини, зеле.

Октомври – листата пожълтяват и падат, започва да вали. Прелетните птици отлитат. Има тикви и някои хора празнуват Вси светии:)

Ноември – ледове и слани, време е за чадъри и гумени ботуши. Зимуващите птици са тук, нахранете ги.

Декември – врабчета, празници, подаръци, зимнина и сняг.

месеците карти

Надявам се с Картите за месеците в картинки децата ни лесно да научат имената им и какво се случва през всеки от тях. Нека учим на български, нека помним старите български названия и нека децата ни по-често виждат изписани букви на кирилица, докато играят и учат!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Левски карти