развиващи игри с колички

Повечето момченца обожават количките. Някои от тях до такава степен са обсебени от игри с коли-играчки, че нищо друго не може да задържи така стабилно вниманието им. Говорила съм с майки, които се чудят как да занимават момченцето си, което не се интересува от почти нищо друго. Тук ви предлагам няколко игри с колички, които засягат основни знания, предавани на децата в детската градина и предучилищна възраст. Надявам се, че вашето момченце ще ги оцени.

СОРТИРАНЕ НА ЦВЕТОВЕ

развиващи игри с колички

Необходими са ви различни цветове коли и съответните цветове моливи или маркери, лист хартия. Разчертайте листа на четири-пет колони, оцветете ги грубо в различните цветове. Готово – имате цветен паркинг за колички, с които детето ви да упражнява цветовете.

Тази игра е лесна, подходяща е за деца в яслена възраст, но и за деца в предучилищна – защото е полезно на децата да им е лесно поне от време на време, така придобиват увереност. Ако детето ви е на шест, то също ще се забавлява да сортира колички по цвят от време на време, за удоволствие.

ЦВЕТОВА СХЕМА:

развиващи игри с колички

Вид сортиране по цветове, което развива и ориентацията, както и вниманието. Направете си картончета, на които надраскайте последователност от цветове като количките на детето си. Нека детето повтори схемата с колички. Играта е подходяща над три години, ще бъде интересна и на ученици, ако има и условие за бързина например.

БРОЕНЕ ДО ДЕСЕТ, СЪБИРАНЕ И ИЗВАЖДАНЕ

развиващи игри с колички

Може и до повече, на листа бихте могли да сложите към тринайсет колички тип мачбокс. Ако ползвате по-големи играчки, тогава ще съберете по-малко. Просто разчертайте паркинг и номерирайте клетките. Бихте могли да сложите номерца и на колите, тогава детето ще сортира по изображенията на цифрите. Ако ползвате показания вариант, игрите са:

  • Броене: паркирай посочен брой колички в последователност на цифрите
  • Събиране: паркирай посочен брой колички, добави още посочен брой колички. Колко клетки са заети?
  • Изваждане: от паркираните вече колички махни посочен брой. Колко клетки са заети?

Първият вариант на играта е подходящ за детската градина, вторият и третият и на първолаци ще е интересен.

ПО-ГОЛЯМО, ПО-МАЛКО

развиващи игри с колички

Изберете колички с различна големина. Първо такива, които са с очевидна разлика. За по-напредналите деца може и с минимална разлика. За първолаци дори може да предложите линийка, за да измерват количките. Помолете децата да ги подредят по големина.

развиващи игри с колички

Вариант със знак за по-голямо и равно: наредете две по две колички, обяснете значението на знака. Нека детето да постави знаците между количките.

ПОСОКИ И ЦВЕТОВЕ

развиващи игри с колички

Игра за ориентация. Направете си малки картончета със стрелки. Стрелките може да са един цвят и детето да упражнява само посоките. Ако стрелките са в цветовете на количките, тогава ще развивате ориентацията на по-високо ниво. Играта е подходяща след третата годинка, ще бъде интересна и на ученици, според мен.

СОРТИРАНЕ ПО ОЧЕРТАНИЕ

развиващи игри с колички

Това сортиране по форма е по-сложно, защото повечето малки колички са близки по големина и форма, погледнати отгоре. Бихте могли да го опростите, като очертаете количките странично – понякога така се различават повече. Очертайте видимо различаващи се колички с молив, после удебелете и поправете прекъснатите линии с фулмастер. Играта развива наблюдателността.

КОНСТРУИРАНЕ НА БУКВИ

развиващи игри с колички

Напишете буквата върху лист и покажете на детето да я повтори с количките си. За по-малките напишете буквата на лист А4, нека да е голяма и да се редят количките отгоре. За по-напредналите направете показания вариант.

СОРТИРАНЕ НА ФИГУРИ

развиващи игри с колички

Нарисувайте паркинг върху лист. Сложете различна геометрична фигура пред клетките. Нарисувайте геометрични фигури върху количките. Аз ги рисувам с маркер за бяла дъска, но може да залепите хартиено тиксо или лепящи се листчета върху количките. Нека детето разпредели правилно количките в паркинга. Играта стимулира наблюдателността и аналитичността. Подходяща е за детската градина, като може да се усложнява със състезание за време при по-големи деца.

Още няколко предложения за игри с колички:

  • Ориентация с колички, става дори за упражняване на чужд език. Вземете количка и нека детето изпълнява инструкциите ви: сложи количката на масата, под масата, зад стола, върху стола, вляво от стола, над кутията…
  • Тежест: Вземете колички две по две с осезаемо различна тежест. Направете си везна от пръчка и две торбички, вързани в двата ѝ края. Претеглете коя количка от двете е по-тежка.
  • Материал: Ако имате момченце, сигурно имате колички от дърво, метал, пластмаса. Направете една от пластилин например. Така може да направите сортер или просто да обясните различните материали и да търсите същите из дома си или на улицата.
  • Рисуване с количка. С гъста, миеща се боя за рисуване намажете гумите на някоя количка, която не ви е от любимите. Веднага плъзнете количката по бял лист, гумите ѝ ще оставят две успоредни следи.

Надявам се да съм ви вдъхновила за игри с колички! Всичко може да бъде полезно занимание, от всичко децата могат да извличат опит и поука, стига да им дадем възможност. Весели игри!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

игри с чукче за деца