монтесори сензорни торбички

16 броя торбички (8 материи, 4 пълнежа); маска за лице

цена с кошничка: 50 лева

цена в торбичка от памучен плат: 45 лева

възраст: 9 месеца – училищна възраст

Внимание: цветовете и материите варират, вида на кошничките също. Сензорните торбички не са подходящи за лапане и дъвкане. Има опасност от задавяне!

Интересното е, че направих тези сензорни торбички първо не за дъщеря ми, а за момиченцето на моя приятелка, което тъкмо навършваше годинка. Не знаех какви играчки притежават вкъщи, а тя си има и по-голямо момиченце, затова се надявах торбичките да не присъстват все-още в детската им стая. Докато ги изработвах осъзнах, че трябва да направя същите и за Елора – тя не спираше да се върти покрай мен и да иска да ги разгледа. Наложи се паралелно да ушия същите. По-късно приятелката ми сподели, че подаръкът е станал любима играчка на по-голямото й момиченце, което е вече на 4.

сензорни торбички

Така стана ясно, че тези тактилни торбички, които ми се струваха подходящи за по-малки дечица, са страхотни за всички деца в предучилищна възраст, че и нагоре. Аз също обичам да играя с тях.

С тях детето опипом може:

 • да ги сортира по двойки с отворени и затворени очи
 • да върви като по сензорна пътечка
 • да упражнява хвърляне
 • да научи понятия като леко и тежко – те са еднакви по размер, а различни и по тежест
 • да брои
 • да разпознава цветовете, материите, шарките
 • да упражнява баланс – сложени на стъпалото му, с което то да ги поставя в кошче
 • да се запознае с понятието „четно число“

И какво ли още не!

сензорни торбички

Сензорните торбички са част от обучението по Вардорф и Монтесори. Направени са така, че да могат да бъдат почиствани при нужда. Онези с пълнеж от вата и стиропор се перат на 30-40 градуса. Торбичките с пълнеж от боб и ориз трябва внимателно да бъдат разпорени от едната страна и вътрешната торбичка с пълнежа да бъде извадена.

монтесори сензорни торбички

Направих за дъщеря ми „маска за очи“, понеже тя особено се впечатлява от игрите със затворени очи, но пък все наднича, ако не съм взела мерки:) Тази маска ползваме не само за сензорните торбички, а и за игри на сляпа баба вкъщи. Опитайте игрите със сензорни торбички, страхотни са, когато времето не позволява да сте навън.  Давам на Елора да разпознава с опипване и други предмети, да познава в коя стая съм я завела, или пък я насочвам с дрънкалка или звънче.

монтесори сензорни торбички

Удобно е торбичките да стоят в панерче, защото то се превръща в мишена, в която да мятаме торбичките. Това е забавна игра за уморени родители, които хем играят с детето, хем си лежат:)

Тази игра работи за по-доброто възприемане на пространството, синхронизира зрениението и движенията.

монтесори сензорни торбички

Кошчетата, които слагам в комплектите, са различни, но са близки по обем. Това се налага поради поскъпването на цените на кошовете. На мен не ми се иска да вдигам цената на комплекта, ето защо издирвам по-бюджетни решения. Ако пък разполагате със свое панерче, можете да поръчате торбички без кош. Цената е по-ниска.

сензорни торбички

Можете да си направите сами такива тактилни торбички. Ето как става:

Има лесен и по-сложен вариант. Лесният е да измайсторите торбички от стари чорапки:

сензорни торбички от чорапи

Ако сте решили да шиете, са нужни:

 • парчета плат по двойки с големина 20/8 см
 • парчета плат за калъфчиците с големина пак 20/8 см
 • пълнеж от: вата, стиропор на гранули, ориз, боб…
 • панерче
 • маска за сън
сензорни торбички монтесори

Парчетата плат е добре да са различни по цвят и материя. Прегъвате ги на две и зашивате, като оставяте отвор за торбичката с пълнеж (който ще зашиете, след като я напъхате вътре). Изрязвате триъгълниче в ъглите около шевовете, така че да се прегъне по-добре.

сензорни торбички монтесори

Ушивате и вътрешна торбичка със същата големина от по-нелюбим за вас плат. Така ще можете лесно да перете възглавничките, пълни с боб и ориз. Онези с вата и стиропор няма нужда да бъдат вадени.

сензорни торбички валдорф

Ето ги напълнените вътрешни торбички. Не ги пълнете много, а за по-лесно ползвайте фуния.

Още нещо – освен за игра на децата, тези сензорни торбички успокояват родителските умове – само ги подръжте и размачкайте с пръсти:)

Сензорните торбички присъстват в обученито по метода на Монтесори, както и на Валдорф.

сензорни торбички
сензорни торбички

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сензорни игри