хляб с квас как се прави

Отдавна вкъщи не купуваме хляб. Месим го и го печем или аз, или съпругът ми, два пъти седмично и без машина за хляб. Става много лесно, с приготвянето на този хляб ще се справи абсолютно всеки, гарантирам. Времето за приготвяне е:

 • 10 минути за месене ( умножено x 2, ако има и второ месене)
 • 8-12 часа за втасване
 • 1 час печене

Първо месехме с мая, но бързо преминахме към квас, защото:

 • маята не щади стомасите. Този вид дрожди не се срещат в природата, създадени са изкуствено едва в началото на 20 век, защото с тях тестото втасва в пъти по-бързо и така приготвената храна е с по-ниска себестойност. Само че термофилните дрожди не се разрушават от стомашните сокове или температурата. Има статии по темата, които са достатъчно изчерпателни.
 • естествените закваски са полезни за здравето, имунитета.
 • естествените закваски са на нищожна цена, ако си ги приготвяме вкъщи. Вижте как приготвяме квас вкъщи.

Ако имате бебче или детенце вкъщи, опитайте квасения домашен хляб. Не съм срещала дете, което да не обича хляб:)

питка 2018
Питката ни от Коледа 2018-та

Рецептата е за хляб с течен, кисел квас. Не квас Левито мадре.

Подробни стъпки при приготвянето на квасен хляб:

ЗАМЕСВАНЕ

 • 1 чаена чаша квас = 1 кубче мая. Можете да го замените в доста рецепти за питки и хлябове, ако не искате да ползвате моята.
 • Към 1 чаена чаша квас добавете 1 супена лъжица захар. Добавяме захар за да повлияем на по-киселия вкус на закваската, както и за по-добро втасване. Но, може и да пропуснете.
 • Добавяме и 1 чаена лъжица сол. Най-добре морска, може и по-малко от лъжица. Сигурно може и без:)
 • Добавяме 400 мл. топла вода. Дори и да е студена, пак ще стане. Понякога вместо вода, започнах да ползвам отвара от шипки, заради витамините в нея. Водата от извор с чешма и особено карстов извор, подпомага бухването на тестото.
 • Водата може да бъде заменена само от прясно мляко или от прясно мляко и яйце. Тогава хлябът става по-мек, отколкото ако е месен с вода.
 • Ако добавите лъжица краве масло, хлябът ще стане по-пухкав. Най-често в тестото слагаме квас, вода, варена ябълка, масло, сол и брашно.
 • Бъркаме с лъжица и добавяме постепенно брашно. Посоченото количество квас е за бяло брашно. Както при маята, за пълнозърнесто или ръжено брашно квасът трябва да е повече. Примерно поне още половин чаша. Ако сложите повечко квас, няма да сбъркате, само хлябът ще втаса по-лесно и може да стане мааалко по-кисел.
 • Когато се получи лепкава каша, започваме да месим на ръка. Добавяме брашно, докато престане да лепне. Месим 5 или повече от 5 минути – за толкова време горе-долу консистенцията на тестото се променя осезаемо и резултатите са по-добри накрая.
 • Ако обаче ви свърши брашното и тестото е още лепкаво, не се притеснявайте. Пак ще стане, просто го оставете да втасва. По-добре по-малко брашно, отколкото много и твърдо тесто. Хлябът става по-пухкав с по-малко брашно.
 • Изберете брашно с възможно най-малко ензими. Те помагат на тестото да се вдигне, но подуват и корема. На някои брашна не е отбелязано, че съдържат ензими, но ако при месенето тестото става като пълно с въздух много лесно, може да е от ензимите. Ето защо доказаните органични брашна са по-добър избор. Ние също ги харесваме, но най-често месим с брашната на мелници Евамел, Мишката, Мливо, Екосем, Балван.

ВТАСВАНЕ

 • Оставяме да втаса – в тавичка с хартия за печене, ако не ви се меси втори път; в купата, намазан с мазнина за по-лесно, ако ще премесите още веднъж тестото.
 • Втасването става бавно и зависи от твърдостта на тестото (ако сте сложили мнооого брашно), от вида брашно (най-бързо става с бяло), от сезона (през лятото втасва за 4-6 часа дори, през зимата 12 и повече).
 • Не е добре тестото да втасва прекалено дълго, защото става твърде въздушно – като рехава гъба. Ако минат 12 часа и нямате възможност да изпечете хляба, сложете тестото в хладилник, захлупено с капак или фолио. То ще продължи да втасва, макар и много по-бавно. Ще можете да го изпечете по-късно, без да чакате да втасва отново.
 • Когато тестото е удвоило обема си, можете да го изпечете или да го премесите втори път. С две месения става по-хубаво, но и с едно пак е супер. Опитайте да премесите с малко мазнина или 2-3 лъжици брашно. Както ви харесва.

ПЕЧЕНЕ

 • Идва моментът на печенето. То продължава 1 час. Пекла съм и двойна доза хляб, пак за същото време. Първо фурната се загрява на 200 градуса по Целзий, отгоре и отдолу. Преди слагах вътре съд с вода, за по-хрупкава коричка. Квасеният хляб по принцип става с по-хрупкава кора, така че няма особена нужда от водата.
 • Печем на 200 градуса 20 минути, намаляваме температурата на 160 градуса и печем още 40 минути. Внимаваме коричката да не прегори, слагаме фолио, ако покафенее твърде много.
 • След час вадим хляба от тавичката и го оставяме да изстине. Аз все забравям кога съм го сложила и често го пека над час, но не изсъхва осезаемо. Ако режете или чупите горещия хляб, той може да стане по-глетав. Е, аз и това често го правя.
 • Независимо от многото уверения, които съм чела в нета, че квасеният хляб не плесенясвал и не изсъхвал, моят опит е съвсем друг – квасеният хляб изсъхва, ако е увит само в платнена кърпа. Дори в кутия за хляб е чудесен до три дни, после вече не е толкова вкусен, затова вкъщи печем хляб 2 пъти в седмицата. Този хляб хваща плесен и при контакт лесно предава тази плесен на новоизпечен хляб, дори при ниски температури. Изхвърляйте стари, плесенясали парчета. Ние храним птиците в парка.

СЪХРАНЯВАНЕ

 • Напоследък съхраняваме хляба си в широка чиния, захлупена с капак за готвене в микровълнова фурна. До момента това е най-удачния метод за съхранение, който сме използвали.
 • Това е най-най-вкусният хляб на света, но на вашето небце и стомах може да им е необходимо време да го оценят.

Вижте видеото от замесването до изпичането на един хляб вкъщи:

Открихме още една хитрост, която прави квасеният хляб мек и пухкав – добавянето на варени ябълки в него. Вижте подробната рецепта тук:

В началото, когато започнахме да правим квасен хляб, на двамата със съпруга ми ни липсваше вкуса на маята. Усещахме хляба кисел и си говорехме, че от време на време пак ще печем с мая, за разнообразие. Дойде лятото и заминахме на море. Въпреки плановете ми да помъкна хляб с нас, накрая решихме да му отпуснем края и да си купуваме хляб там – все-пак, бяхме на почивка. След седмица се върнахме вкъщи и тутакси изпекохме хляб – 4 часа, след като прекрачихме прага, дори не беше добре втасал. Изядохме го за минути и замесихме втори. Стомасите ни бяха къркорили през цялата седмица. Едва след като квасеният хляб ни беше липсвал, осъзнахме колко вкусен е станал за нас и че никога няма да поискаме да се върнем към маята, камо ли към купен от супермаркета хляб. Но за да стигнем до този извод, ни трябваше време и сравнение. Организмите ни са свикнали с безброй Е-та и подобрители, от тях бавно се отвиква.

питка 2019
Питката ни от Коледа 2019-та

Щастливи сме, че вече и в домовете на родителите ни се пече квасен хляб. Майките и бащите ни вече не ни мислят за превземки, когато отказваме масовия купешки хляб.

За финал: показаното тесто с квас не е подходящо за пици, защото коричката става по-твърда. За тесто за пица, готово за употреба за броени минути и без мая, ще разкажа скоро. Обещавам! Но пък с това тесто стават вкусни мекички:)

Пожелавам ви дом, изпълнен с уханието на току-що изпечен хляб! Бъдете здрави и да ви е сладко!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

солети рецепта
хрупкави гевречета с бакпулвер рецепта
тихи книжки поръчка
сортер по звук
захранване